budget-studies-universiteit
Ontdek de bijbehorende producten

Hoeveel kost een jaar studeren aan de universiteit in België?

​Gaan uw kinderen binnenkort naar de universiteit of hogeschool? De rekening loopt snel hoog op: inschrijvingsgeld, materiaal, boeken, transport, huur van een kot enz. Maar hoeveel kost studeren precies? Ontdek de studiekostentool van AG en bereken uw budget in enkele kliks!

​​​​​​​​​​Maak kennis met Lies en haar dochter Emma, die rechten gaat studeren

Emma is 18 en heeft net haar diploma middelbaar onderwijs op zak. In september begint ze haar eerste jaar rechten in Brussel. Emma woont in Roeselare en het is onbegonnen werk om met het openbaar vervoer naar Brussel te pendelen. Dan zou ze elke dag meer dan 4 uur op de trein zitten. En daarbij komt nog de busrit van het station naar de universiteitsgebouwen en terug. De oplossing? Op kot gaan in Brussel.

Emma doorzoekt al enkele weken alle advertenties, samen met haar mama Lies. Lies was totaal niet voorbereid op de Brusselse huurprijzen. Emma's kot is sowieso de grootste hap uit het studiebudget. En nu? Lies wil graag zicht hebben op de nodige kosten zodat ze een realistisch budget kan opstellen.

Wat is het budget voor een studiejaar?

Ontdek onze tool en maak de berekening!​​​

Checklist kosten hoger onderwijs

 • Inschrijvingskosten: dat is geen verrassing, de inschrijvingskosten bedragen 835 euro (zonder vermindering).
 • Materiaal (boeken en cursussen): na een kleine rondvraag bij vrienden en familie schat Lies de kosten van de studieboeken op ongeveer 400 euro per jaar.
 • Voeding: Emma is van plan om elk weekend naar huis te gaan en op zondagavond eten mee te nemen voor in de week. Lies verwacht ook een extra maandelijks budget van 120 euro.
 • Kot: Emma heeft haar dossier ingediend in de hoop een kot op de universiteitscampus te krijgen voor een budget van maximaal 380 euro.
 • Internet: gelukkig zijn allerlei kosten (wifi, water, verwarming en elektriciteit) al in de huurprijs inbegrepen.
 • Transportkosten: voor minder dan 30 euro per maand kan Emma het openbaar vervoer (bus, metro en trein) gebruiken.
 • Zakgeld: Lies voorziet 20 euro zakgeld per week. Uitgaan en zich amuseren maakt ook deel uit van het studentenleven.

Voor een volledig studiejaar moet Lies 8.555 euro ophoesten. Dankzij de studiekostentool vergeet ze niets en heeft ze een beter beeld van het budget dat ze moet voorzien. 

​​

Goed om te weten

Als ouder moet u er rekening mee houden dat de eerste maanden van het academiejaar meestal het duurst zijn.

Hoe kan u zich hierop voorbereiden?


 • Wil u vandaag al sparen voor de toekomstige opleiding van uw kind, overweeg dan een spaarverzekering​!
 • Wat als er iets met u gebeurt? Om ervoor te zorgen dat uw kind genoeg geld heeft om zijn opleiding voort te zetten, zelfs als u er niet meer bent, kan u een overlijdensverzekering​ afsluiten die de geschatte kosten van de universiteit dekt.​

Welke steun is er in België beschikbaar?

Elke gemeenschap (Vlaamse, Franse of Duitstalige) heeft een systeem voor studietoelagen volgens een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld:

 • Voltijds onderwijs volgen in een onderwijsinstelling
 • Een regelmatige leerling zijn
 • Het maximuminkomen voor een studiebeurs niet overschrijden
 • Enzovoort

De specifieke voorwaarden voor elke gemeenschap vindt u op de officiële website.


Ontdek de studiekostentool!-----


Deze advertentie heeft betrekking op de AG-levensverzekeringen. Deze verzekeringen zijn onderworpen aan het Belgisch recht. Er zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden met betrekking tot het verzekerde risico.

Alvorens in te schrijven op het product is het noodzakelijk kennis te nemen van de algemene voorwaarden en de infofiche overlijdensverzekering, gratis beschikbaar op www.ag.be

AG Insurance nv - E. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel - RPR Brussel - BTW BE 0404.494.849 - www.ag.be - tel. +32(0)2 664 81 11 Belgische Verzekeringsonderneming toegelaten onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

​​