Hogere studies? Erasmus? Start van het professionele leven?  Verschillende opties zijn mogelijk.
Ontdek de bijbehorende producten

Wat na de middelbare school?

Het einde van de middelbare school is een belangrijk moment. Maar het is niet altijd gemakkelijk om zijn weg te vinden...

Hogere studies aan de universiteit of in een hogeschool? Een jaar in het buitenland? Of meteen gaan werken? Hier zijn een aantal mogelijkheden.

Naar de universiteit of een hogeschool?

​Weten welke richting volgen is al niet voor iedereen evident, maar kiezen tussen universitaire studies of een hogeschool maakt het soms nog moeilijker.

  • Het hoger niet-universitair onderwijs is doorgaans veel concreter wat betreft methodes en inhoud. De eerste jaren wordt vooral veel theorie gegeven, de rest van de opleiding bestaat heel vaak uit stages in bedrijven. Zo wordt de student onmiddellijk ondergedompeld in het echte beroepsleven. De omkadering is er ook veel schoolser.
  • Universitaire studies hebben dan meer een wetenschappelijke benadering. Dit type van onderwijs volgt de filosofie ‘leren leren’. De omkadering is veel vrijer: de student moet zelf zijn tijd organiseren.
Verminderen

Meteen in het beroepsleven stappen?

Voor sommigen is studeren een echte lijdensweg. Het einde van de middelbare school kan dan ook het einde van de studies zijn en het begin van het actieve leven. Dit kan natuurlijk een goede oplossing zijn als uw kind duidelijk en wel ingelicht is. Beginnen werken betekent natuurlijk niet dat uw kind geen opleidingen meer kan volgen (afwisselend werk en school, avondcursussen of andere) om zich te perfectioneren in welbepaalde domeinen en met het doel op het behalen van een diploma.

Verminderen

Middelbare studies overdoen in het buitenland?

Naar het buitenland vertrekken is ook een mogelijkheid die uw kind de kans biedt enkele nuttige competenties te ontwikkelen:

  • zelfstandigheid
  • maturiteit
  • openmindedness
  • aanleren van een andere taal
  • ontdekken van een andere cultuur

 

Wist u trouwens dat de meeste studenten die kiezen om te vertrekken naar het buitenland, dit al doen tijdens hun middelbare studies? De Vlaamse overheid heeft een aantal uitwisselingsprogramma's.

Trekt uw kind enkele maanden naar het buitenland om te studeren? We geven u 3 tips zodat uw u geen zorgen hoeft te maken over zijn kot, zijn gezondheid of zijn aansprakelijkheid

Verminderen

Wat kosten de hogere studies van uw kind?

​Of uw kind nu beslist om verder te studeren of naar het buitenland te trekken, alles heeft een prijskaartje. Om u toe te laten deze kosten zo goed mogelijk in te schatten, kunt u een simulatie maken met onze berekeningstool.

U hebt nog jonge kinderen, maar wenst hun toekomst nu al zo goed mogelijk voor te bereiden? Uw oudste vangt in september hogere studies aan, maar u hebt ook nog jongere kinderen? Wij stellen u de spaarverzekering voor (klein)kind voor!

Met dit product kunt u al beginnen sparen vanaf 30 euro per maand en op die manier een mooi kapitaal opbouwen dat u kunt gebruiken als uw kind later beslist om verder te studeren, de wereld te gaan verkennen of tijdens zijn studies deel te nemen aan een Erasmus-uitwisselingsproject.


Verminderen

Goed om te weten

​Vóór uw kind een keuze maakt, raden we u aan hem of haar te vragen wat hij of zij wil doen in het leven, wil het graag gaan reizen of niet, welk type onderwijs hem of haar het best ligt.

Verminderen