Waarom is een spaarverzekering onderschrijven voor uw (klein)kind een goed idee?
Ontdek de bijbehorende producten

Waarom is een spaarverzekering onderschrijven voor uw (klein)kind een goed idee?

Het communiefeest of lentefeest van uw kind of kleinkind is een mooie gelegenheid om hem of haar een origineel en waardevol cadeau te geven onder de vorm van een spaarverzekering. Al kunt u dat natuurlijk op om het even welk moment doen.

Door uw kind of kleinkind een spaarverzekering cadeau te doen, kiest u voluit voor zijn of haar toekomst. U bouwt immers geleidelijk aan een kapitaal dat uw (klein)kind een goede start moet geven in het leven.

​Kiezen voor een spaarverzekering biedt bovendien nog heel wat andere troeven:

 • Een spaarverzekering is een mooi alternatief voor de materiële cadeaus die uw kind of (klein)kind krijgt op het moment dat u zijn communie of zijn lentefeest viert. Bovendien is het iets waardevols en blijvends. Hij of zij zal immers een mooi kapitaal ontvangen (bijvoorbeeld op de 21ste verjaardag).
 • Spaarverzekeringen hebben over het algemeen een hoger rendement dan spaarrekeningen. Het gaat immers om een tak 21-verzekering die staat voor een veilig en een zeker rendement:
  • bescherming van het spaarbedrag
  • een jaarlijks gewaarborgd rendement
  • eventuele jaarlijkse winstdelingen die het gewaarborgde rendement nog kunnen doen oplopen (afhankelijk van de economische conjunctuur en de prestaties van de verzekeraar).
 • U kunt uw (klein)kind als begunstigde aanduiden. Op die manier wordt het bijeen gespaarde kapitaal rechtstreeks uitbetaald aan het betrokken kind. De einddatum van de spaarverzekering kiest u zelf (binnen bepaalde grenzen). Dat kan bijvoorbeeld de 21ste verjaardag zijn, maar net zo goed de 24ste.
 • U spaart zo veel u wilt (de minimumstorting is meestal 30 euro) en wanneer u wilt. U kunt elke maand een vast bedrag sparen. Of u stort een groter bedrag ineens. U kunt uw spaarinspanningen een tijdje onderbreken – bijvoorbeeld omdat u het financieel wat moeilijker hebt - en nadien de draad weer opnemen.
 • U behoudt de controle over het spaargeld en u kunt in alle discretie sparen. In tegenstelling tot een spaarrekening, staat een spaarverzekering immers op uw naam.
 • Door de structuur van een spaarverzekering (met een nemer, een verzekerde en een begunstigde) kunt u als (groot)ouder, peter of meter, … de controle behouden over het gespaarde kapitaal. Dit is niet mogelijk voor spaarrekeningen die geblokkeerd blijven tot de leeftijd van 18 jaar. Op het moment dat het betrokken kind meerderjarig wordt, is dat kapitaal immers beschikbaar voor het kind zelf.
Verminderen

​Een spaarverzekering biedt nog twee extra voordelen:

 • Sparen voor uw (klein)kind is sowieso een project op lange termijn. Als uw spaarverzekeirng minimaal acht jaar loopt, betaalt u geen roerende voorheffing*.
 • U kunt een overlijdensdekking inbouwen. Overlijdt u vóór de einddatum van uw spaarverzekering, dan wordt er een extra spaarpotje uitbetaald aan uw (klein)kind boven op het bedrag dat u tot dan toe spaarde.

 

* Geen roerende voorheffing op het kapitaal leven op einddatum, op het kapitaal overlijden, noch op afkopen die gebeuren na 8 jaar.

Verminderen