budget beheren
Ontdek de bijbehorende producten

Hoe beheert u uw budget optimaal? Lees de tips van onze experts.

Een budget beheren is iets dat u moet leren. Het is immers niet altijd gemakkelijk en het vraagt in de eerste plaats regelmatige aandacht. De tips van onze experts kunnen u daarbij helpen.

Ook al kennen we bepaalde tips al lang, er zich aan houden is niet altijd evident. Dat vraagt een zekere discipline. Eens u ze in de praktijk omzet en er een gewoonte van maakt, is uw budget beheren nochtans kinderspel. Zo vermijdt u onaangename verrassingen en spaart u zelfs geld uit!

Verminderen

De tips van onze experts:

 • Neem de goede gewoonte aan om wekelijks een half uurtje te voorzien om uw financiën, facturen en hun vervaldag na te kijken.

 • Houd uw uitgaven goed in het oog en breng uw maandelijkse uitgaven in kaart. Wees ook aandachtig voor kleine terugkerende uitgaven, die onbeduidend kunnen lijken, maar die oplopen als u ze allemaal optelt. Op die manier kunt u onnodige uitgaven schrappen en minder of beter spenderen. Een mogelijke manier is een maximaal uitgavenbudget per week te bepalen en contant geld afhalen te beperken tot het strikte minimum.

 • Ideaal zou zijn dat u anticipeert op uw uitgaven om onaangename verrassingen te vermijden. Zo raden onze experts aan om een kalender op te maken van de facturen die u gaat krijgen en het totaalbedrag van alle jaarlijkse, zesmaandelijkse en driemaandelijkse facturen te splitsen per maand (bijvoorbeeld uw autoverzekering, uw kadastraal inkomen, de jaarlijkse afrekening van uw energieverbruik enz.). Sommigen plaatsen maandelijks het op die manier verkregen bedrag op een tweede bankrekening, die uitsluitend dient om dit type facturen te betalen.

 • Om te vermijden dat u zich plots in een oncomfortabele financiële positie bevindt, bouwt u best een 'veiligheidsmarge' op. Met andere woorden, een geldreserve waaraan u enkel raakt in geval van nood. Algemeen wordt aangeraden om drie maandlonen opzij te zetten. Maar iedereen spaart uiteraard op zijn of haar eigen tempo en volgens zijn of haar eigen middelen.

 • Er zijn verschillende mogelijkheden om te sparen: bankoplossingen, maar ook verzekeringen. Zo is er een spaaroplossing voor elk beleggersprofiel. Bent u eerder een voorzichtige belegger en neemt u niet graag risico's? Dan is een tak 21-spaarverzekering met een gewaarborgd rendement misschien iets voor u.

 • Aarzel ook niet om een beroep te doen op gefiscaliseerde spaaroplossingen, zoals pensioensparen en langetermijnsparen. Beide producten hebben een verschillende fiscaliteit  maar met beide geniet u elk jaar een belastingvermindering die kan oplopen tot 30 % van het gespaarde bedrag.
  De gekozen fiscaliteit hangt af van uw persoonlijke situatie.
  Pas in alle gevallen uw spaarplan aan in functie van uw behoeften en uw middelen.

 • Nog een laatste tip, maar toch niet onbelangrijk, ook al lijkt dat op het eerste gezicht vanzelfsprekend, is uzelf niet in de schulden te steken. U vermijdt beter aankopen die niet binnen uw budget passen. Te veel mensen kopen dingen op krediet terwijl ze niet over het maandelijkse budget beschikken om het krediet terug te betalen.

Verminderen

Nog enkele tips

Naast het advies van onze experts geven we u graag nog enkele kleine tips mee die u in het dagelijks leven kunt toepassen om geld te besparen. Al deze kleine dingen samen kunnen het verschil maken in uw maandelijks budget:

 • Vóór u boodschappen gaat doen, is het nuttig om een lijstje op te stellen van de dingen die u nodig hebt. Kijk in uw voorraadkasten en in uw koelkast. Zo vermijdt u nutteloze dingen te kopen of dingen die u nog in reserve hebt en voorkomt u verspilling.

 • Er bestaan gratis apps voor budgetbeheer. Download er een van op uw smartphone. Met deze apps kunt u uw uitgaven en inkomsten (vaste, courante en occasionele) gemakkelijker opvolgen.

 • Als u in het voorjaar grote schoonmaak houdt, kunt u misschien wat spullen die u niet meer gebruikt of draagt (op zolder, in uw dressing enz.) verkopen. Zo wint u niet alleen plaats, maar verdient u er ook nog iets aan.

 • En waarom koopt u eens niets tweedehands? De meeste mensen hebben de neiging om nieuwe dingen te kopen. We verliezen echter uit het oog dat tweedehandsaankopen ook voordelen bieden: u geeft het voorwerp een tweede leven, ecologisch bent u dus goed bezig. Rommelmarkten zijn vaak gezellige plekken voor een uitstap en uiteraard zijn tweedehandsspullen goedkoper.

 • Als u uw energieverbruik wat in het oog houdt, kunt u zeker geld uitsparen. Controleer onder andere uw lampen en vervang ze door spaarlampen, laat het licht niet onnodig branden, programmeer uw thermostaat zodat uw huis niet verwarmd wordt als u er niet bent enz.

 • Denk ook aan externe hulp, informeer u over waar u recht op hebt (studiebeurs voor de kinderen, terugbetaling van sportabonnementen enz.)

Verminderen

Onze lijst van tips is uiteraard niet volledig, maar ze zouden u wel kunnen helpen om uw dagelijkse budget beter te beheren en op die manier geld uit te sparen.

Maar het is niet omdat u op uw uitgaven let, dat u zich alle leuke dingen zou moeten ontzeggen, integendeel! Als u deze tips toepast, kan u misschien wat meer sparen en kunt u zich net een extraatje permitteren.

Verminderen