aandelendip beslissing fed rente
Ontdek de bijbehorende producten

Aandelen zitten in een dip

Aanleiding: status quo VS-rente

​Sinds twee maanden bevinden de aandelenmarkten zich opnieuw in woelige wateren. Aanleiding is de beslissing van de Amerikaanse nationale bank (Fed) om de rente niet te verhogen.

FED trekt rente niet op

Tegen de verwachtingen in heeft de Amerikaanse nationale bank beslist om de rente niet te verhogen. Dat doet investeerders vermoeden dat het economisch herstel zwakker is dan verwacht.

De Fed haalt drie argumenten aan voor de status quo van de referentierente:

 

1. De sterke dollar

De waarde van de Amerikaanse munt is dit jaar al met 8 % gestegen tegenover de belangrijkste handelspartners van de VS. Daardoor kunnen Amerikaanse bedrijven moeilijker concurreren en een hogere rente zou de situatie alleen maar verergeren.

2. De reële situatie van de arbeidsmarkt

Hoewel de werkloosheidsgraad in de VS gedaald is naar 5,1 %, is de arbeidsmarkt er niet zo sterk als dat cijfer laat uitschijnen. Veel mensen werken immers slechts halftijds, terwijl ze op zoek zijn naar een voltijdse job. Grote loonsverhogingen zitten er niet in en dat heeft een impact op de consumptie van de Amerikanen.

3. De verzwakking van de wereldwijde groei

Vooral de Chinese economie vertraagt. De geleidelijke liberalisering in China zorgt voor hoge volatiliteit en maakt investeerders en centrale bankiers nerveus.

 

Tot voor de zomer stegen aandelenbeurzen dankzij de gunstige combinatie van aantrekkende economische groei en lage rente. De afgelopen weken tonen echter aan hoe kwetsbaar deze combinatie is: de groei mag niet te sterk zijn, want dan gaan de centrale banken de rente verhogen. Maar de groei mag ook niet te zwak zijn, want dat zou nadelig zijn voor de bedrijfswinsten.

Verminderen

Aankoopopportuniteit voor Europese aandelen

Zoals altijd houdt de turbulentie op de aandelenmarkten ook een opportuniteit in. Hun relatief lage waardering nu, in combinatie met de aantrekkende bedrijfswinsten en een lage rente, maken Europese aandelen interessant voor de middellange termijn.

Verminderen