beleggen zonder emoties
Ontdek de bijbehorende producten

Verminder de impact van emoties op uw beleggingen

Beleg op lange termijn

​Emotionele reacties van beleggers kunnen op de beleggingsmarkten voor heel wat deining zorgen en op korte termijn nefast zijn voor uw rendement. Als u op lange termijn belegt daarentegen, zwakt u de impact van irrationeel beleggersgedrag af.

​Mochten alle beleggers altijd alleen naar hun verstand luisteren, dan zou de kans om maximaal rendement uit hun beleggingen te halen veel groter zijn. Maar zoals bij nog wel meer dingen, spelen ook bij beleggingen emoties mee. Die zorgen ervoor dat we:

  • paniekerig reageren als de koersen zakken,
  • overmoedig worden als de koersen stijgen, 
  • de kans dat er zich iets voordoet op de markten verkeerd inschatten

 

Dat is wat men noemt 'behavioral finance': de impact van psychologische, sociale en emotionele factoren op economische beslissingen. De irrationele (over)reacties van beleggers veroorzaken anomalieën op de beleggingsmarkten en kunnen op korte termijn het rendement van beleggingen sterk beïnvloeden.

Verminderen

Hoe de impact van emoties verminderen?


Om de impact van marktanomalieën te counteren, is het aangewezen om te beleggen op lange termijn. Bij een belegging op lange termijn speelt het ook minder een rol wanneer u aandelen koopt en verkoopt. Ook gespreid beleggen is een aanrader.

En tot slot nog een laatste tip van dé beleggingsgoeroe himself, Warren Buffett: “Beleg beter in een schitterend bedrijf tegen een matige prijs, dan in een matig bedrijf tegen een schitterende prijs.”

Verminderen