beleggen zonder leeftijdsgrens
Ontdek de bijbehorende producten

Staat er een leeftijd op beleggen?

Neen, maar er gelden wel andere vuistregels

​U bent nooit te jong - of te oud - om te beleggen. Elke leeftijd heeft zo zijn voordelen als het over beleggingen gaat. Bent u jong, dan kan uw geld nog jarenlang renderen. En als u iets ouder wordt, hebt u meer middelen om te investeren. Hier vindt u enkele vuistregels voor beleggen op elke leeftijd.

Jonger dan 45 jaar

Als u jong bent, hebt u misschien nog niet zo veel middelen, maar u hebt wel een lange termijn vóór u om te beleggen. U kunt bijgevolg wat meer beleggingsrisico nemen en zo mikken op een potentieel hoger rendement. De tijd vlakt de pieken en dalen van de beurs vanzelf af.

Welke belegging is iets voor u?

  • de beleggingsverzekering: met meer of minder risico, al dan niet met extra beschermingsmechanismen die u grote verliezen besparen en uw winst veilig opzij zetten. De meeste producten met een potentieel hogere opbrengst hebben een beleggingshorizon van minstens acht jaar.

Tip

  • houd voldoende geld beschikbaar op een spaarrekening om onvoorziene uitgaven op te vangen.
Verminderen

Tussen 45 en 65 jaar

Uw financiële ademruimte wordt stilaan groter, zeker naarmate uw huis afbetaald geraakt en uw kinderen het nest verlaten. U kunt dus meer beleggen, maar wát u investeert, wilt u het liefst niet meer kwijt in de aanloop naar uw pensioen.

Welke beleggingen zijn iets voor u?

Tip

  • wed niet op één paard. Spreid uw beleggingen.
Verminderen

Ouder dan 65

U bent met pensioen en kunt een extraatje gebruiken om op regelmatige basis uw wettelijk pensioen aan te vullen. U bouwt wat meer zekerheid in om uw opgebouwde vermogen veilig te stellen. Opteer voor een beleggingsverzekering, met of zonder gewaarborgde intrestvoet. Bovendien kunt u uw beleggingsverzekering gebruiken om uw successie te regelen. Duid een begunstigde aan die de opbrengst van uw verzekering zal krijgen wanneer u overlijdt.

Ga nog een stap verder en gebruik uw beleggingsverzekering om een deel van uw vermogen aan uw kinderen te schenken.  Zo moeten zij later bij uw overlijden minder successierechten betalen.

Verminderen

Slim beleggen op elke leeftijd

Jong of oud, er bestaan beleggingsoplossingen voor elke leeftijd en elke behoefte. Uw verzekeringsadviseur zoekt samen met u uit wat het best bij u past.

Verminderen