beleggingsrisico's verkleinen
Ontdek de bijbehorende producten

Uw beleggingsrisico verkleinen

Beleg gespreid en planmatig


Uw spaarrekening brengt nauwelijks nog iets op en de crisis lijkt over zijn dieptepunt heen. Denkt u stilaan opnieuw aan beleggen? Goed idee, maar doe het dan wel gespreid en gedisciplineerd.

Al uw geld op uw spaarboekje laten is niet zo'n goed idee. Het is net zo min verstandig om uw geld in één product of bedrijf te beleggen. Maar dat wist u ongetwijfeld al. Hier volgen nog twee tips.

Verminderen

Beleg gespreid

Aan beleggen is altijd een risico verbonden. Door niet al uw eieren in één mand te leggen, vermindert u dat risico. Het helpt ook als u niet alles in één keer belegt. In theorie gaat u het best naar de beurs als de koersen het laagst staan. Maar wanneer is dat punt bereikt? In de praktijk is het quasi onmogelijk om er hét ideale moment uit te pikken. En een slechte timing kan pijnlijke gevolgen hebben.

 

Daarom is het verstandig om gespreid en planmatig te beleggen, met bijvoorbeeld elke maand of elk trimester een vast bedrag. Dat bedrag hoeft trouwens helemaal niet groot te zijn. Vanaf 30 euro per maand kunt u al beleggen! Door de spreiding in de tijd verkleint u het risico, het bespaart u heel wat stress en het kan u zelfs meer rendement opleveren. Lees hier wat de andere voordelen zijn van gespreid beleggen.

Verminderen

Houd vast aan uw plan

Als u belegt volgens een vast plan, komt daar best wel wat discipline bij kijken. Discipline om niet mee te gaan in de emoties van het moment en:

 

  • bij euforie op de beurs meer te beleggen dan u van plan was (en kunt missen),
  • te beleggen in producten die u niet goed kent,
  • te stoppen als er negativiteit in de lucht hangt.

 

Wat er op de beurzen ook gebeurt, keep calm en blijf beleggen. Daarom is het erg handig om uw plan op voorhand te bepalen en dit ook vast te leggen via bv. een doorlopende opdracht bij uw bank… Vanaf 30 euro  naar de beurs via een beleggingsverzekering, en dat maand na maand en jaar na jaar… Wellicht de eenvoudigste maar ook de verstandigste manier om te beleggen!

Verminderen