Chinese economie vertraagt
Ontdek de bijbehorende producten

De Chinese economie vertraagt

De impact voor Europa blijft beperkt


De Chinese aandelenmarkten daalden fors de afgelopen dagen en de Europese beurzen reageerden fel. Het bewijst dat de Chinese groeivertraging wereldwijd voor nervositeit zorgt. Nochtans zal de impact voor de Eurozone beperkt blijven. Er is dus geen reden tot paniek.


De Chinese aandelenmarkten daalden met 25 % op zeven handelsdagen en noteren nu 40 % onder de top van juni. De nervositeit sloeg over op de Europese aandelenmarkten, die hun slechtste dag in meer dan vier jaar beleefden. Wat is er precies aan de hand?

Verminderen

Groeivertraging in China


De Chinese economie groeide vorig jaar nog met 7 %, maar nu wijzen alle economische indicatoren op een sterke afkoeling. Op jaarbasis daalt de import met 8 %, het goederenvervoer over het spoor met 10 % en het elektriciteitsverbruik met 1%. De Bank of China vond de situatie ernstig genoeg om voor het eerst de Chinese munt Yuan in waarde te doen dalen (devaluatie).

Verminderen

Extreme waardering Shenzen-index bijgesteld


Nog het afgelopen jaar stortten privé-investeerders zich massaal op de aandelenmarkten. Vooral de Shenzen-index werd zeer hoog gewaardeerd (zie grafiek: Waardering Chinese aandelen). De Shenzen-index is vergelijkbaar met de Nasdaq en omvat vooral kleinere groeibedrijven. De Shanghai-index, vergelijkbaar met de Dow Jones, was relatief correct gewaardeerd. Globaal was er dus wel sprake van een overwaardering, maar dat is na de recente daling niet langer het geval.

grafiek waardering Chinese aandelen.png 

Verminderen

Reactie Europese markten overdreven


De nervositeit op de Chinese aandelenmarkten besmette ook de Europese markten. De Eurostoxx-index is in augustus met 12 % gedaald. Dat is volgens ons nochtans een overdreven reactie, want er zijn voor de Europese markten geen redenen tot paniek. De Europese economie trekt aan, de bedrijfswinsten stijgen en de waardering van de Europese beurzen is aantrekkelijk.

De vertraging van de Chinese economie heeft bovendien slechts een beperkte impact op de Eurozone, want amper 6 % van onze totale export gaat naar China. Bovendien zou de groeiende export naar andere landen, ondersteund door een zwakkere euro, een daling van de Chinese vraag moeten kunnen compenseren.

Verminderen

Opnieuw focus op Europa

​De situatie op de financiële markten zal zich dus naar alle verwachting stabiliseren. Het is alvast geruststellend dat de Bank of China de zaken niet op hun beloop laat. Het moet Europese beleggers het vertrouwen geven om opnieuw te focussen op de verbetering van de winstcijfers van de Europese bedrijven. Vooral het dividendrendement van 3,4 % kan helpen om beleggers te overtuigen in deze omgeving van lage rentes.

Verminderen