Laatste Wijziging :
25 juli 2024
AG behoudt het Towards Sustainability-label voor zijn financiële producten
Het Belgische Towards Sustainability-label wordt toegekend aan financiële producten die voldoen aan een reeks vereisten op vlak van duurzaamheid, opgesteld door het Towards Sustainability Labelling Agentschap (CLA). Het stelt een niveau van duurzaamheid vast dat gemakkelijk te begrijpen is voor de belegger en laat toe dit te toetsen aan eigen persoonlijke duurzaamheidsvoorkeuren.
Sinds de oprichting in 2019 is het Towards Sustainability-label zowel in België als in andere Europese landen uitgegroeid tot dé referentie voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam sparen en beleggen. Er zijn ondertussen ruim 700 beleggingsproducten van meer dan 90 beheerders met het Towards Sustainability-label.
Een financieel product moet aan een aantal vereisten voldoen om het label te bekomen.
Een eerste is niet beleggen in schadelijke activiteiten. De beheerder moet hiervoor drie strategieën toepassen:
Uitsluiten van bepaalde sectoren: een tweede strategie omvat het uitsluiten van specifieke sectoren zoals wapens, tabak, steenkool, niet-conventionele olie en gas (bijvoorbeeld ontginning in de poolgebieden of olie- en gaswinning uit schalie).
Een tweede vereiste van de kwaliteitsnorm van het label is een positieve impact hebben. Daarvoor volgt de beheerder een bijkomende strategie zoals ‘beste-van-de-klas’ waarbij de beheerder enkel de bedrijven selecteert met de hoogste ESG-waardering binnen een sector of in een regio. Of ‘beter doen dan een benchmark’ waarbij de beheerder de beleggingsportefeuille zo opbouwt dat ze beter scoort dan een referentie-index (benchmark) op een of meer ESG-indicatoren zoals bijvoorbeeld koolstofintensiteit.
Een laatste vereiste is de transparante communicatie waarbij de beheerder de verantwoorde beleggingsaanpak beschrijft en deze ter beschikking stelt op zijn website voor klanten.
Een onafhankelijke partner, aangesteld door het Towards Sustainability Labelling Agentschap (CLA), verifieert of de producten en de beheerder de minimum criteria van het label respecteren. Het label wordt toegekend aan een financieel product voor één jaar.
De criteria van het label worden om de twee jaar herzien. In 2024 werd de nieuwe versie van de kwaliteitsnorm ingevoerd die de ambitie van het label verhoogt. De strengere criteria met betrekking tot de energiesector sluiten investeringen in nieuwe olie- en gasvelden en steenkoolcentrales uit, in lijn met de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs. Van de beheerder wordt ook transparantie verwacht over de investeringen in bedrijven actief in fossiele brandstoffen.
Bovendien zijn er strengere normen voor actief engagement en stemrechten in risicovolle sectoren zoals textiel, landbouw, mijnbouw en energie.
Daarnaast zijn er ook nieuwe criteria op portefeuilleniveau voor de broeikasgasintensiteit en genderdiversiteit. Ook wordt er extra transparantie gevraagd over bijvoorbeeld decarbonisatie-inspanningen op het niveau van portefeuillebeheerders.
De aanpak van AG op het gebied van duurzaam en verantwoord beleggen - die op alle beleggingen wordt toegepast - steunt op drie pijlers:
1. Uitsluiting van controversiële landen en activiteiten zoals wapens, tabak, goksector, steenkool, niet-conventionele olie en gas.
2. ESG-integratie in het investeringsproces waarbij AG niet alleen rekening houdt met financiële informatie maar ook met niet-financiële informatie.
3. In dialoog gaan met bedrijven om hen bijvoorbeeld aan te moedigen transparanter te zijn over hun ESG-strategie en doelen te stellen voor het klimaat. Ook oefent AG zijn stemrechten uit om de besluitvorming in bedrijven positief te beïnvloeden en duurzamere strategie aan te moedigen.
Voor de producten met het Towards Sustainability-label past AG aanvullende strategieën toe. Voor tak 21 is dit de ‘beste-van-de-klas’-strategie (selectie van bedrijven met de hoogste ESG-waardering) en voor tak 23 ‘beter doen dan een benchmark’ (via een beleggingsportefeuille met betere scores voor de referentie-index op een of meer ESG-indicatoren).
Voor de producten met het Towards Sustainability-label past AG strengere uitsluitingen toe. De investeringen in fossiele brandstof waren al beperkt, maar sinds de herziening van de criteria van het label, besloot AG om de olie- en gassector - maar ook elektriciteitsproductie op basis van fossiele brandstof - uit te sluiten.
Sinds de start van het Towards Sustainability-label in 2019 behaalde AG het label voor een aantal producten in tak 23. Enkele maanden later volgde ook het label voor een 10-tal tak 21 langetermijn- en pensioenproducten. AG was de eerste verzekeraar die het Towards Sustainability-label behaalde voor tak 21. Sindsdien is het aantal producten met het label sterk gegroeid tot 42 eind 2023 (zie grafiek).
Gedurende de laatste maanden heeft AG de nodige aanpassingen gedaan aan zijn beleggingsbeleid om de nieuwe regels van het label te respecteren. Ook na de herziening van de criteria in 2024 behoudt AG het label voor al deze producten en kan AG nog steeds een breed gamma aan verantwoorde opties aanbieden, met of zonder label.
De toekenning van dit label betekent echter niet dat het product beantwoordt aan uw eigen duurzaamheidsdoelstellingen en evenmin dat het label voldoet aan toekomstige nationale of Europese regelgevingen. Meer informatie hierover vindt u op de website.