Griekenland gevolgen Grexit
Ontdek de bijbehorende producten

Mogelijke Grexit zet markten onder hoogspanning

Wat zijn de gevolgen voor Griekenland, Europa en AG Insurance?

​Op elk bericht over de Griekse crisis reageren de aandelen- en obligatiemarkten bijzonder zenuwachtig. Alleen al daarom is een snelle oplossing gewenst. Als Griekenland besluit de eurozone te verlaten, is de impact enorm. AG Insurance hoeft gelukkig niet te panikeren.

De financiële markten zijn bijzonder nerveus, maar voor de Griekse banken is de situatie nog prangender. Ze raken in ademnood doordat Griekse spaarders massaal geld afhalen. De Griekse bankensector overleeft alleen nog dankzij de 86 miljard euro aan noodkredieten die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft toegestaan.

 

Er moet dus dringend een oplossing komen voor het Griekse probleem, maar het referendum van de Griekse regering maakt alles alleen maar ingewikkelder. Toch gaan we er nog altijd van uit dat er alsnog een compromis uit de bus komt. Want als dat niet gebeurt en Griekenland uit de Eurozone stapt (een zogenoemde Grexit), dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Verminderen

Wat gebeurt er als Griekenland de Eurozone verlaat?

De Griekse bevolking wordt het grootste slachtoffer van een Grexit:

 

  • Bij de terugkeer naar hun vroegere munt, de drachme, zullen het spaargeld en het vermogen van de Grieken plotsklaps veel minder waard zijn.

 

  • De waardevermindering of devaluatie van een munt komt normaal gezien de export van een land ten goede. Alleen … Griekenland voert heel weinig producten uit. Een economisch herstel dankzij export zit er voor de Grieken dus niet meteen in.

 

  • Hun banken gaan overkop.

 

  • De Grieken zullen hun geld niet naar het buitenland kunnen versluizen.

 

Maar ook de Eurozone en de Europese Unie zullen in de brokken delen:

 

  • Griekenland heeft een groot deel van zijn overheidsschuld openstaan bij de Europese Centrale Bank en dus bij de andere lidstaten van de Eurozone.

 

  • De rentevoeten die sommige landen betalen, kunnen stijgen. Dat zorgt voor een verdere verhoging van hun overheidsschuld.

 

  • De onzekerheid en de wetenschap dat eurolidmaatschap niet onomkeerbaar is, kan op langere termijn buitenlandse investeerders afschrikken.

 

  • Het is een politieke nederlaag voor het Europese verenigingsproject

 

Een uitstap van Griekenland uit de Eurozone levert dus alleen maar verliezers op.

Verminderen

Wat zijn de gevolgen van een Grexit voor AG Insurance?

Een Grexit is ook negatief voor de waardering van Griekse staatsobligaties. Bovendien komen bij een uitstap de aandelen en obligaties van Griekse banken onder druk.

 

Toch is er voor AG Insurance geen reden tot paniek. Voor zijn tak 21 en tak 23-spaar- en beleggingsverzekeringen belegt AG Insurance namelijk helemaal niet in Griekse staatsobligaties of in obligaties of aandelen van Griekse banken.

Verminderen