beleggen, investeren, tak 23, risico, verlies, rendement, beleggingsfonds
Ontdek de bijbehorende producten

Hoe investeren in beleggingsfondsen via een tak 23-verzekering?

U wilt dat uw spaargeld een mooi rendement oplevert. Dan is investeren in beleggingsfondsen via een tak 23-verzekering een interessante piste. Deze oplossing levert mogelijk een mooie opbrengst op. Om uw gemoedsrust te verhogen kunt u dankzij AG Insurance geleidelijk aan beleggen. Bovendien zijn er verschillende opties om het beleggingsrisico te beperken en uw winst veilig te stellen.

Wist u dat u ook via een verzekering kunt beleggen?

  • U kunt kiezen voor een tak 21-verzekering met kapitaalgarantie en een gewaarborgd of variabel rendement. Deze mogelijkheid garandeert een bepaalde minimale opbrengst of stelt minstens uw startkapitaal veilig.
  • Ofwel opteert u, als u een potentieel hoger rendement nastreeft, voor een tak 23-verzekering. Bij deze beleggingsverzekering hangt het rendement af van de resultaten van een of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Deze fondsen investeren in aandelen, obligaties, vastgoed enz. Als de fondsen goed presteren, boekt u ook een mooi rendement. Maar hou ook rekening met een waardedaling als de aandelen - of vastgoedmarkt het minder doet.


Er bestaan gelukkig een aantal mechanismen die het risico op daling indijken.

Verminderen

Beleg geleidelijk aan via Drip Feed

Veel beleggers staan niet te springen om hun geld in één keer onder te brengen in beleggingsfondsen. Geen paniek! Dankzij Drip Feed kunt u geleidelijk aan beleggen naargelang uw spaarvermogen.

Wat is Drip Feed? Via dit gratis en optioneel beleggingsmechanisme kunt u uw beleggingen gedurende een vooraf bepaalde periode spreiden. Waarom? U beperkt het beleggingsrisico. Hoe? Concreet stort u bij de onderschrijving van het contract het bedrag dat u wil beleggen in één keer in een defensief doelfonds. Vervolgens wordt een deel van dit bedrag (de nettopremie zonder kosten en taksen) periodiek overgeheveld naar uw gekozen  beleggingsfonds(en) . U kunt deze spreiding zelf kiezen (6, 12, 18 of 24 maanden)  en nadien gebeurt dit automatisch.

Verminderen

Beschermingsmechanismen

Bij een tak 23-verzekering ligt het risico altijd bij de klant. Maar dat betekent niet dat zo’n product enkel en alleen voor waaghalzen bedoeld is. Of dat u sowieso het risico loopt uw geïnvesteerde bedrag kwijt te spelen. Want naast Drip Feed kunnen tak 23-beleggingen ook mechanismen bevatten om het beleggingsrisico te beperken en uw winst veilig te stellen.

Hoe gebeurt dat dan?

• Winstbeschermer
Het is niet altijd evident om in te schatten wanneer een beurskoers zijn hoogtepunt bereikt heeft. Daarom biedt AG Insurance u de mogelijkheid om uw winst veilig te stellen zodra een op voorhand bepaalde waarde bereikt wordt.
• Verliesbeperker
Uiteraard kunnen koersen ook dalen. Als ze naar een op voorhand bepaalde waarde zakken, wordt de verliesbeperker geactiveerd. Dat betekent dat we uw belegging voorlopig naar een veiliger fonds overdragen. Hierdoor volgt ze, niet langer de neerwaartse beweging van de beurskoers.
Nadien – als de markt weer opveert – kunt u ervoor kiezen om uw activa opnieuw naar het basisfonds over te dragen. Dat kan via een gratis overdracht op eigen initiatief of via een automatische herbelegging gespreid in de tijd. Zo stapt u geleidelijk aan opnieuw in de activa om extra potentieel te creëren en het risico op een slechte timing van uw belegging te spreiden.

De winstbeschermer, de verliesbeperker, de automatische herbelegging en Drip Feed zorgen ervoor dat u uw belegging voor u laat werken. U hoeft zich geen zorgen te maken want alles verloopt automatisch.

Verminderen

De voordelen op een rijtje

  • ​U kunt op beide oren slapen. Wereldwijd gerenommeerde beheerders volgen uw belegging op de voet op.
  • U loopt geen risico om alles te verliezen. Uw mogelijke meerwaarde is veilig als u hebt gekozen voor het mechanisme van de winstbeschermer. Op dezelfde manier is het risico op verlies kleiner als u hebt gekozen voor de verliesbeperker.
  • U kunt een mooi rendement verwachten dankzij het hogere potentieel van heel gediversifieerde beleggingsfondsen.
  • U belegt in één keer of geleidelijk om het risico op een slechte timing te spreiden.
  • U belegt in een flexibel product dat niet is onderworpen aan roerende voorheffing en ook niet aan de beurstaks. Er is wel een premietaks van 2 % verschuldigd.
Verminderen

Minimumterugbetaling op einddatum

​U kunt ook investeren in een tak 23-oplossing met minimumterugbetaling op einddatum via AG Target+ of via de versie in USD van AG Target, die kan zorgen voor een extra diversificatie op het gebied van deviezen. Dankzij deze minimumterugbetaling kunt u er zeker van zijn dat u op de einddatum van uw contract minstens een deel van uw inleg (na aftrek van kosten en taksen) terugkrijgt. U vindt meer informatie terug op de productpagina. U kunt inschrijven in AG Target+ en/of AG Target+ USD als er op dat moment een tranche beschikbaar is.
Verminderen