rente
Ontdek de bijbehorende producten

Blog Wim Vermeir - Rente blijft laag

Zoek alternatieven voor potentieel hoger rendement

​Om het economisch herstel in Europa aan te zwengelen, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs enkele uitzonderlijke maatregelen genomen. Als u belegt, zullen die maatregelen ook een impact hebben op het rendement van uw belegging.

Nadat ze eerder al een negatieve rente introduceerde – waardoor sparen veeleer geld kost in plaats van opbrengt – besliste de ECB ook om anderhalf jaar lang elke maand voor 60 miljard euro aan staatsobligaties te kopen.

 

De introductie van de negatieve rente moet de deflatie (algemene prijsdaling) tegengaan. Prijsdalingen zijn interessant voor de consument, maar ze hebben een nadelig effect op de schulden van de overheid, die daardoor alleen maar groter worden. De grootste prijsdaling zien we in de oliesector (zie grafiek – Evolutie olieprijs). Sinds medio 2014 zijn de prijzen met bijna 60 % naar beneden getuimeld. Oorzaak is de OPEC (de Organisatie van Olieproducerende landen), met Saudi-Arabië op kop. Zij houden de olieprijs met opzet laag om marktaandeel terug te winnen op de Verenigde Staten, waar de olieproductie de afgelopen jaren de hoogte ingeschoten is dankzij nieuwe technologieën die de productiekosten drukken.

 evolutie olieprijs.jpg

De opkoop van obligaties of de zogenoemde 'quantitative easing' is een uitzonderlijke maatregel van de ECB om meer liquide middelen naar de bedrijven te loodsen en zo het economisch herstel aan te moedigen. Dit proces heeft ook een impact op de muntwaarde. Het doet de waarde van de euro dalen tegenover de Amerikaanse dollar en daarvan kunnen de Europese exportbedrijven profiteren.

Verminderen

Slecht nieuws voor beleggers

De negatieve rente en de opkoop van obligaties zijn goed voor onze economie, maar ze hebben voor beleggers jammer genoeg ook een keerzijde. Want als de ECB in de praktijk zo'n 60 % opkoopt van alle overheidsobligaties die in 2015 uitgegeven worden (zie grafiek – ECB: potentiële obligatie aankopen als % van de bruto-emissie), zal er voor de privéinvesteerders minder overblijven. De vraag zal met andere woorden groter zijn dan het aanbod.

 ECB potentiële obligatie aankopen.jpg

In deze situatie is de kans bijzonder klein dat de rente de komende één à twee jaar duurzaam stijgt. En met zo'n aanhoudend lage rente leveren relatief veilige beleggingen maar weinig op. Om u een idee te geven: de Belgische rente op tien jaar bedraagt vandaag nog slechts 0,6 %. Op een kortere looptijd van bijvoorbeeld drie jaar is het rendement zelfs negatief (-0,05 %).

Verminderen

Alternatief: bedrijfsobligaties en aandelen

Wilt u toch een potentieel hoger rendement, dan zal u uw heil moeten zoeken in beleggingen met iets meer risico, zoals bedrijfsobligaties en aandelen. Maar het globale plaatje voor deze activa ziet er positief uit:

 

  • bedrijfsobligaties brengen gemiddeld meer op dan overheidsobligaties. Bovendien hebben bedrijven momenteel een gezonde balansstructuur, waardoor de wanbetalingen historisch laag zijn en dat boezemt vertrouwen in.

 

  • aandelen – vooral dan de Europese – worden nu al relatief aantrekkelijk gewaardeerd en we gaan ervan uit dat de bedrijfswinsten dit jaar met minstens 10 % zullen toenemen. Want de bedrijven zouden moeten profiteren van het economisch herstel en de groeiende export.

 

Er bestaan heel wat formules die de belegging over deze verschillende activa spreiden en u uitzicht bieden op een potentieel hoger rendement. Die beleggingsformules bevatten al dan niet ingebouwde beschermingsmechanismen, zodat u ze perfect kunt afstemmen op uw situatie.

Verminderen