veilig barbecuen
Ontdek de bijbehorende producten

Steek de barbecue maar aan

En geniet veilig van het feestje

Het is zomer en dus haal je de barbecue weer boven. Gelijk heb je, 't is de ideale manier om te genieten van het mooie weer en van goed gezelschap. Zolang alles veilig verloopt natuurlijk. Dat lukt zeker met deze tips.

Plan je je bbq-feestje weken op voorhand of sla je op een mooie avond spontaan aan het barbecueën? Als het maar veilig gebeurt! Een beetje gezond verstand volstaat bij het aanmaken van de barbecue, het bakken en het opruimen achteraf.

Verminderen

Voor je begint

Je zet je barbecue uiteraard uit de wind en op een stevige, vlakke ondergrond zodat hij niet omvalt. Hoe minder planten, parasols, tuinkussens, tafelkleden en tenten er in de buurt staan, hoe beter. Springt er toch een vonk over, dan blus je met een brandblusser of emmer zand (die je uiteraard al klaar had staan).
Verminderen

Barbecue aansteken

Voor het aanmaken van je barbecue maak je best even tijd. Maar hey, da's geen probleem, want zo kun je langer genieten van het feestje. Benzine, petroleum of brandalcohol veroorzaken een steekvlam die je gezicht en handen kunnen verbranden. Gebruik dus alleen aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof om je barbecue aan te steken. Met een blaasbalg of waaier krijg je het vuur aan de praat. Da's makkelijker dan blazen, en ook veiliger want zo krijg je geen as in je ogen. Gooi ten slotte geen nieuwe kolen op de barbecue als die al gebrand heeft.
Verminderen

Tijdens het barbecueën

Samen iets drinken rond de barbecue mag dan gezellig zijn, maar het is niet zo veilig. Ga liever wat chillen op het terras. Wie bakt, houdt natuurlijk het hoofd koel. Niet te veel alcohol dus … Draag verder geen synthetische kleren (brandbaar) wanneer je barbecuet en houd spelende kinderen en huisdieren op afstand. Ook als je al een tijdje klaar bent, blijven ze beter nog uit de buurt.
Verminderen

De barbecue opruimen

Zit het feestje erop, doof dan de gloeiende kolen met zand of water en laat de barbecue gewoon een nachtje staan. De volgende ochtend is hij afgekoeld en kun je zonder probleem de as op ruimen.
Verminderen

Bij een ongeval

Loopt er toch iets fout tijdens het barbecueën, dan heb jij de juiste reflex in huis. Je dooft een beginnende brand met zand, een brandblusapparaat of een branddeken. Raakt er iemand gewond, blijf dan de wonde spoelen met lauw stromend water (20°). Knip de kleren rond de brandwonde open (niet losscheuren) en bel een dokter of de noodnummers 100 of 112.

AG Insurance wenst je veel barbecueplezier!

Verminderen