Brandverzekering na renovatie woning
Ontdek de bijbehorende producten

Corona zet Belgen aan om hun huis opnieuw in te richten

​In maart 2020 trof de coronapandemie België en ging ons land een eerste keer op slot. Iedereen zat weken aan een stuk thuis. Het geschreeuw van de kinderen, ondertussen telewerke​​n en daarbij nog eens ons gezinsleven op de rails houden ... Soms was het een echte heksenketel. Sommigen voelden zich eenzaam, anderen ontdekten nieuwe activiteiten en begonnen te koken of te knutselen. Maar één ding hadden we allemaal gemeen: ons huis was de (enige) place to be.​


Veel meer dan gewoon een huis

Heel wat van onze activiteiten spelen zich al meer dan een jaar af binnen de 4 muren van ons huis. Sinds de lente van 2020 is er heel wat veranderd. Of u nu een huis, appartement of loft hebt, we zien onze woning niet meer door dezelfde bril. Sommige ruimtes hebben een nieuwe of extra functie gekregen.  Het is helemaal niet meer die plaats die we 's morgens verlaten, die er overdag stil en verlaten bij ligt en die 's avonds opnieuw tot leven komt.

Leefruimte opnieuw uitvinden

Leven, eten, werken, slapen. Elke dag opnieuw. Deze nieuwe manier van leven heeft veel mensen ertoe aangezet om hun huis opnieuw in te richten. Om het te verbeteren of te verfraaien, om de verveling te doorbreken of om deze vreemde periode een beetje aangenamer te maken. De Belgen bleken uitstekende klussers te zijn: de ene legde een terras aan om te genieten van welverdiende pauzes tijdens het telewerken. De andere schilderde een muur in warmere of 'meer zen' tinten, om zich beter te voelen. Misschien kent u wel iemand die zijn keuken volledig heeft vernieuwd en het plezier om te koken opnieuw heeft ontdekt. Of iemand die zijn kelder of zolder grondig heeft opgeruimd, of een oud meubelstuk heeft opgeknapt.

Weet u nog die lange rijen in de doe-het-zelfzaken net voor de lockdown in maart 2020? Zij waren het bewijs dat de Belgen van plan waren de handen uit de mouwen te steken om hun huis aan te pakken: verven, verfraaien, renoveren, ...

Verfraaien en renoveren

Doordat we verplicht thuis moe(s)ten werken (terwijl de kinderen ook meer thuis waren/zijn) zijn velen van ons gaan nadenken over de inrichting van bepaalde ruimtes in huis. Sommigen zetten een aanbouw om een bureauruimte te creëren of installeerden een glazen dak in de eetkamer om van het buitenlicht te profiteren. Anderen vormden de garage volledig om tot een speelkamer voor de kinderen.

Dankzij al deze verbeteringen, al dan niet uitgevoerd door professionals (denk aan die van het SoSimply-platform), is ons huis over het algemeen nu meer waard dan vroeger. Vooral als de gebruikte materialen van hoge kwaliteit zijn (bijvoorbeeld een marmeren gootsteen) of als u extra ruimtes hebt gecreëerd (een veranda, een extra kamer, ...).

Check uw verzekeringen

Als u uw huis renoveert, verbouwt of opfrist, is het belangrijk dat u de verzekerde kapitalen controleert van uw brandverzekering, ook wel bekend als woonverzekering. Komen die kapitalen niet meer overeen met de waarde van uw huis na de werken, dan bent u onderverzekerd. Dat kan dramatische gevolgen hebben bij een brand, bijvoorbeeld, omdat uw schadevergoeding dan beperkt zal zijn. Die zal dan in verhouding staan tot de betaalde premie in vergelijking met de premie die u zou hebben moeten betalen na de werken. Dat is de zogenaamde evenredigheidsregel.

Hoe voorkomt u deze onaangename verrassing? Door uw verzekeringsadviseur op de hoogte te brengen van elke verbouwing of renovatie. Hij kan bepalen of de uitgevoerde werken de waarde van uw huis verhogen, en dus ook het te verzekeren kapitaal. Uw premie wordt in dat geval aangepast. En zo beschermt u uw investering optimaal.

Leg uw verfkwasten, meters en ander materiaal dus even opzij en neem contact op met uw verzekeringsadviseur. Zo kan u na de pandemie in alle rust genieten van uw vernieuwde woning.

 

PS: Aangezien we met z'n allen nooit eerder zo vaak thuis zaten, is uw woning belangrijker dan ooit. Profiteer daarom nu van onze speciale voorwaarden om van uw woning een echte thuis te maken en deze optimaal te beschermen. Zo kan u zorgeloos genieten, de hele zomer lang.​

​​​​​​


Verminderen

​​​