energiezuinig wonen
Ontdek de bijbehorende producten

Tips om energiezuinig te wonen

Bespaar op je energiekosten

De energieprijzen blijven stijgen en de normen voor het energieverbruik in woningen (EPB) worden steeds strenger. Investeren in energiezuinig wonen loont meer dan ooit; niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

5 tips om instant zuiniger te wonen

Plan je niet meteen een renovatie, maar wil je toch al zuiniger gaan leven? Dat kan meteen met deze tips:

  1. Check het energielabel wanneer je een nieuw elektrisch apparaat koopt. Dat gaat van 'zeer energiezuinig' (A+++) tot 'zeer energieverspillend' (G). Houd er rekening mee dat een goedkoper toestel je op termijn meer kost als het veel energie verbruikt.
  2. Vervang je hallogeenlampen door ledverlichting. Ledlampen verbruiken tot 90% minder stroom en gaan veel langer mee.
  3. Hang gordijnen voor je ramen. Een mooi gestoffeerd gordijn maakt je huis niet alleen gezelliger, maar houdt in de winter de warmte binnen.
  4. Plaats geen meubels voor je radiatoren.Een meubelstuk voor je radiator hindert de warmtestroom in de kamer.
  5. Sluit in de zomer de luiken, gordijnen of zonnewering. Zo blijft het binnen lekker koel en heb je geen airco nodig.
Verminderen

Hoe kun je je bestaande of nieuwe woning energiezuiniger maken?

Naast enkele instant trucs om energiezuiniger te wonen, kun je je huis ook duurzamer maken met een goede isolatie, een warmtepomp en/of zonnepanelen.

De energieprestatie van je huis wordt aangeduid met een E-peil: hoe lager het E-peil, hoe minder je maandelijks voor je energiefactuur betaalt. De eisen worden steeds strenger: Europa bepaalt dat tegen 2021 alle nieuwe woningen bijna energieneutraal moeten zijn, dat wil zeggen dat ze een energiepeil van E30 of lager moeten hebben en aan nog een hele reeks andere eisen moeten voldoen. Ook bij renovaties gelden er EPB-eisen voor thermische isolatie, energieprestatie, binnenklimaat en technische installaties.

Wil je weten hoe zuinig je woning is? Laat dan een vrijblijvende energie-audit uitvoeren. Als je een woning verkoopt of verhuurt, moet je een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen.

Verminderen

1. Isolatie

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte langer vast, waardoor je verwarmingsinstallatie minder verbruikt en je stookkosten dalen. In de zomer blijft het binnen aangenaam koel.

 isolatie.jpg

 

Ook in een bestaand huis kan je energiefactuur drastisch omlaag als je isoleert. Met spouwisolatie kunnen de muren zelfs geïsoleerd worden zonder ingrijpende renovatie.

 

2. Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde, de lucht of water. je haalt dus energie uit de natuur. Een warmtepomp heeft weinig energie nodig om de warmte via de centrale verwarming in je woning te verspreiden of water op te warmen voor je douche of bad. En weinig energie betekent een lagere energiekost. Een warmtepomp heeft het meeste effect als je huis goed geïsoleerd is en vloerverwarming heeft.

 

EXTRA: Sinds 26 september 2015 mogen in de Europese Unie geen verwarmingstoestellen meer verkocht worden met een laag rendement omdat ze te veel energie verbruiken. Nieuwe verwarmingstoestellen krijgen een energielabel zodat u bij de aankoop meteen ziet hoe zuinig uw toestel is.

 

3. Zonnepanelen

Ook met zonnepanelen haal je op een veilige en milieuvriendelijke manier (want geen uitstoot) energie uit de natuur. De terugverdientijd van je investering bedraagt gemiddeld tien jaar: daarna is je zonne-energie gratis!

 

Investeer je in zonnepanelen, meld het dan aan je verzekeraar!

Verminderen

Premies

​De premies voor energiebesparende maatregelen worden afgebouwd. Maar ook zonder premies lonen energiebesparende investeringen op termijn: je zult het merken aan je maandelijkse energiefactuur.

Hier vind je meer informatie over premies en belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen:

Verminderen

Verzekering tijdens renovatie

​Overweeg je een energiebesparende renovatie van je huis, zorg dan tijdens de werken voor een goede bescherming en laat nadien eventueel je woningverzekering aanpassen.
 

Verminderen