Hoe moet ik een kangoeroewoning verzekeren?
Ontdek de bijbehorende producten

Hoe moet ik een kangoeroewoning verzekeren?

​In een kangoeroewoning leven twee generaties (familie of niet) samen. Ofwel bestaat de woning uit meerdere woonzones met eigen leefruimten, ofwel delen de bewoners eenzelfde wooneenheid. Dat maakt een verschil voor de verzekering.

​In België zijn kangoeroewoningen nog een recent fenomeen, maar in Nederland en Skandinavië is het concept al goed ingeburgerd. Meestal wonen ouders samen met hun kinderen, al dan niet in aparte woonzones met elk een eigen keuken, living, slaap- en badkamer. Maar er hoeft niet per se een familieband te zijn tussen de bewoners. Als het klikt tussen een jong gezin en een ouder koppel kunnen zij perfect gaan samenwonen.

Sommige huizen worden overigens nu al gebouwd met de mogelijkheid om ze later uit te breiden of in verschillende woonzones op te splitsen. Maar meestal verbouwt men gewoon een bestaand huis of bouwt men er een stuk bij om er een kangoeroewoning van te maken. Voor de verzekering maakt het verschil of de woning in mede-eigendom gekocht wordt, dan wel of de ene generatie gewoon bij de eigenaar gaat inwonen.

Als het huis in mede-eigendom gekocht is, volstaat één brandverzekering voor het huis. Iedere mede-eigenaar onderschrijft best zelf nog wel een waarborg om zijn inboedel te verzekeren, zelfs als (groot)ouders en (klein)kinderen het huis samen gekocht hebben.

Als het huis van één eigenaar is, dan verzekert die de hele woning. Wanneer u als eigenaar van het huis een Top Woning verzekering van AG Insurance onderschreven hebt, en uw (groot)ouders komen bij u inwonen, dan genieten zij een gratis ‘afstand van verhaal’ en hoeven zij hun huurdersaansprakelijkheid niet meer te verzekeren. Deze afstand van verhaal betekent immers dat AG Insurance na de betaling van de schadevergoeding niet bij uw (groot)ouders zal aankloppen wanneer zij de schade aan uw huis veroorzaakt hebben.

Als de kangoeroewoning met andere personen gedeeld wordt op basis van een huurovereenkomst, dan nemen de huurders in principe best nog een verzekering die hun inboedel dekt en hun huurdersaansprakelijkheid in geval zij verantwoordelijk zouden zijn voor schade aan uw huis.
Verminderen