schoorsteen vuur schoorsteenvegen hout kolen
Ontdek de bijbehorende producten

Laat regelmatig uw schoorsteen reinigen!

Maak het de Sint gemakkelijk

​Binnenkort passeert weer Sinterklaas door uw schoorsteen om cadeautjes te leggen. Zorg ervoor dat die schoorsteen netjes gereinigd is tegen hun komst. Schoorsteenvegen vermindert bovendien de kans op een ernstige brand. 

Een schatting leert ons dat ongeveer een derde van alle woningbranden te wijten is aan schoorsteenbranden. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn een technisch mankement aan de installatie, roet in de leidingen, vogelnesten in de schoorsteen, maar vooral een onvoldoende reiniging. De schoorsteen regelmatig laten vegen is dus zeker een goed idee. Meer zelfs. Het is een wettelijke verplichting. In principe moet u eenmaal per jaar laten schoorsteenvegen en zelfs tweemaal als u stookt met hout dat niet langer dan twee jaar heeft kunnen drogen.

Verminderen

Maar niet enkel mensen die met hout verwarmen, zijn betrokken. Dit geldt immers ook als u stookt op kolen of op stookolie. En zelfs als u gebruik maakt van aardgas. Dan volstaat een reiniging om de twee tot drie jaar.

Vergeet ook niet dat een regelmatige reiniging van de schoorsteen een positief effect heeft op het rendement van uw verwarmingsinstallatie. En u vermindert meteen de luchtvervuiling. Bovendien zijn de onderhoudskosten van de verwarmingsinstallatie en van de schoorsteen fiscaal aftrekbaar (tot 40 %).

Verminderen

Enkele tips als u op hout stookt (kachel, cassette of openhaard)

  • ​Laat minstens eenmaal per jaar uw schoorsteen vegen door een professionele schoorsteenveger en vraag een attest. Dit is zelfs verplicht in sommige verzekeringscontracten of gemeentes.
  • Gebruik steeds een kachel die aangepast is aan de kamer die hij moet verwarmen.
  • Verwarm enkel met droog, natuurlijk en onbehandeld hout.
  • Gebruik nooit beschilderd hout, spaanplaat of multiplexpanelen.
  • Verbrand nooit afval in uw schoorsteen.
  • Zorg voor een goede ventilatie van de kamer
  • Gebruik uw openhaard nooit als grill.
Verminderen

Wist u dat ...

  • 80 % van de schoorsteenbranden te wijten is aan een slecht gereinigde schoorsteen?
  • Schoorsteenvegen ook beschermt tegen CO-intoxicatie als u op aardgas verwarmt? 60 % van de CO-vergiftigingen is immers te wijten aan vogelnesten in de afvoerpijp.
Verminderen