slim huis
Ontdek de bijbehorende producten

Hoe slim wordt uw huis?

Uw huis denkt voor u

​Steeds meer voorwerpen uit onze omgeving zijn verbonden met het internet. Nu al kunnen we apparaten aansturen met de smartphone. Wonen we straks in een slim huis dat zelf ons energieverbruik regelt, maar ons ook vertelt welke gelaatsverzorging we nodig hebben?

84% van de Belgische huishoudens heeft toegang tot het internet en 44% van de Belgen kan via zijn smartphone mobiel surfen. Ook steeds meer voorwerpen zijn draadloos met het internet verbonden: het zogenoemde Internet of Things (IoT) bevatte in 2015 naar schatting 1,1 miljard geconnecteerde voorwerpen. Denk maar aan de smart tv of auto's die in verbinding staan met het internet.

Verminderen

Smart home

​Het Internet of Things komt ook onze huizen binnen. De smart tv is al vrij goed ingeburgerd, maar tegenwoordig kunt u via uw smartphone of tablet ook uw energieverbruik opvolgen, uw thermostaat en verlichting regelen en uw wasmachine aanzetten. Daar zijn geen ingrijpende renovatiewerken voor nodig: de mogelijkheid om connectie te maken met het internet, zit gewoon in het toestel ingebouwd.

 

Dankzij sensoren worden apparaten zelflerend en past uw huis zich aan uw gewoontes aan. Het weet wanneer u wakker wordt en zorgt voor een aangename temperatuur in de badkamer. Op het uur dat u normaal thuiskomt, brandt de sfeerverlichting al. En dit is nog maar het begin. Verschillende producenten experimenteren volop met slimme, geconnecteerde toestellen voor elke kamer van uw huis. Kijk nu al even in de toekomst.

Verminderen

Slimme keuken

Uw koelkast zal u melden welke ingrediënten u niet meer in huis hebt óf bestelt ze gewoon zelf bij uw supermarkt. De levering gebeurt door een drone, uiteraard. Weet u niet wat klaarmaken voor het avondeten, leg dan gewoon enkele levensmiddelen op het (slimme) aanrecht. De keuken stelt u een gerecht voor en projecteert meteen het recept op de keukenkast.

Verminderen

Slimme badkamer

Ook de badkamer in uw slimme huis zal vol technologische hoogstandjes zitten. Uw gewicht, BMI en hartslag worden automatisch gemeten en uw smartphone vertelt u hoeveel calorieën u die dag mag innemen. Op basis van een gezichtsscan zal uw spiegel u de juiste verzorging voorstellen. Het sprookje van Sneeuwwitje wordt werkelijkheid…

Verminderen

Slimme slaapkamer

In uw slaapkamer zal uw matras uw slaapritme kennen en maakt ze u stilletjes wakker op het beste moment in uw slaapcyclus, zodat u zich fris en monter voelt.

Verminderen

Veiligheid

Slimme apparaten verhogen ook de veiligheid in uw huis. Als ze bijvoorbeeld beweging (inbrekers), rook of water detecteren (bij een lek), verwittigen ze u op de smartphone of grijpen ze zelf in. Zo kan schade voorkomen worden of op z'n minst gereduceerd.

 

Bron: The Guardian, 'Tech house of the future: take a look around' - 4 december 2015

         Smartbiz.be

Verminderen