sociale media inbraak
Ontdek de bijbehorende producten

Met vakantie? 5 fouten die je beter niet maakt op sociale media

Maak het inbrekers niet te gemakkelijk

​Facebook en Instagram lijken gemaakt voor zonovergoten updates en leuke vakantiekiekjes. Toch is het geen goed idee om sociale media te gebruiken als je op reis bent. Want inbrekers lezen mee. Geef ze geen kans om je huis te spotten!

We weten allemaal dat we ons huis goed moeten beveiligen als we op vakantie gaan. Maar anderzijds maken we het inbrekers op sociale media soms wel heel gemakkelijk om een geschikte woning te vinden. Deze vijf fouten mag je zeker niet maken.

Verminderen

1. Scherm je profielen goed af

Deel posts alleen met 'vrienden' en niet met 'vrienden-van-vrienden'. Maak werk van goed beveiligde accounts, ook als je niet met vakantie gaat.

Verminderen

2. Laat niet zien wat je in huis hebt

Hoe verleidelijk het ook is, pronk op sociale media niet met je nieuwe tv of smartphone.

Verminderen

3. Deel je locatie niet automatisch

Vermeld nooit je precieze adres in je accounts of in online telefoongidsen. Deel je locatie ook niet automatisch. Het is fijn voor je vrienden om via Foursquare te zien waar jij incheckt, maar ook superhandig voor inbrekers. Let op: sommige media publiceren automatisch metadata – onder andere je locatie – als je foto's post. Dat gebeurt niet op Facebook, Instagram of Twitter, maar wel op blogs bijvoorbeeld.

Verminderen

4. Kondig je vakantie niet aan op sociale media

Tel jij ook zo af naar je vakantie? 'Nog drie dagen en dan eindelijk naar Costa Rica!' Heel fijn, maar zet dat niet op Facebook of Twitter.

Verminderen

5. Post je vakantiefoto's pas na je reis

​Mensen hebben altijd al hun vakantiefoto's met elkaar willen delen. Misschien herinner jij je de dia-avonden nog van je tantes safari in Kenia. Nu posten we onze kiekjes op sociale media. Doe dat pas als je terug bent van vakantie en zorg er op z'n minst voor dat je ze niet openbaar deelt (ook je zonnige profielfoto niet).

Trouwens: het is heerlijk om tijdens je vakantie eens niet met sociale media bezig te zijn. Las dus even een digitale detox in. Het is goed voor jou én voor de beveiliging van je huis.

Verminderen