veilig tuinieren
Ontdek de bijbehorende producten

Veilig tuinieren

Zo vermijd je ongelukken

​Heb jij groene vingers? Dan ben je vast veel tussen de bloemenperken te vinden en wil je dat je tuin er altijd mooi bij ligt. Maaien, wieden en snoeien doe je als de beste. En veilig! Dankzij deze tips.

1. Houd een EHBO-kit bij de hand

Want je weet maar nooit, een ongeluk is snel gebeurd. Bezeer je je aan (roestig) gereedschap, check dan zeker bij je huisdokter of op je inentingskaart of je een nieuwe inenting nodig hebt.

 

2. Warm-up

Een uur tuinieren verbrandt ongeveer evenveel calorieën als een uur wandelen. Goed nieuws, maar gun je lichaam wel eerst een kleine opwarming. Stretch vingers, armen en benen. Check ondertussen wat er moet gebeuren in je tuin en zet je gereedschap klaar. Om geen spier- of rugpijn te hebben de volgende dag, verander je tijdens het tuinieren ook best om de twintig minuten van werkhouding.

 

3. Trek je werkkleren aan

Ga je snoeien of het gras maaien? Bescherm jezelf met handschoenen, veiligheidsbril en lange broek. Aan je voeten draag je best stevige gesloten schoenen (geen sandalen of sportschoenen).

 

4. Smeer zonnecrème

Tuinieren in de zon is zo rustgevend. Zorg wel dat je je huid genoeg beschermt en werk ook niet te lang in de volle zon.

 

5. Drink voldoende water

Buiten werken vergt veel energie en je lichaam moet gehydrateerd blijven. Drink dus af en toe een flinke slok fris water terwijl je je werk bewondert.

 

6. Wees voorzichtig op een ladder

Ladders zijn niet het meest handige tuingereedschap. Let dus een beetje op als je ermee aan de slag gaat. Je zorgt eerst en vooral dat de ladder proper en droog is zodat je niet uitglijdt. De ondergrond moet stabiel zijn en je zet je ladder niet in de buurt van elektriciteitskabels. Laat je gereedschap niet op de ladder liggen zodat je er niet over kunt struikelen. Bij hevige wind blijf je beter met twee voeten stevig op de grond.

 

7. Onderhoud je grasmaaier

Gebruik je een nieuwe grasmachine, lees dan eerst de handleiding door. En vul de benzinetank terwijl de grasmaaier uit staat. Tijdens het maaien houd je kinderen beter op afstand want je hoort hen niet altijd komen door het lawaai. Stop je met maaien, schakel dan onmiddellijk het veiligheidsmechanisme in. Maak de machine pas schoon wanneer de motor afstaat of de stekker uit het stopcontact is. Trouwens, als je gras maait terwijl het droog is, heb je minder onderhoud aan je machine en minder risico op beschadiging.

 

8. Beveilig je vijver

Niets zo ontspannend als het gekabbel van water in je tuin waar je van kunt genieten vanuit je luie zetel. Als de vijver dicht bij je huis ligt, is dat trouwens ook handig om altijd een oogje in het zeil te houden. Zeker als er kinderen zijn. Met waterplanten rond de diepste delen van de vijver komen ze minder snel in de verleiding om een duik te nemen. Je kunt ook een net of kippengaas op het wateroppervlak leggen, maar het veiligst is het natuurlijk om een hek rond je vijver te plaatsen. Lees hier nog meer tips.

 

9. Let op voor gladde plekken

Werk op een stabiele ondergrond die niet glad is. Ga je de haag snoeien, dan trek je best stevige stapschoenen of laarzen aan voor een betere grip. Bescherm je knieën met een kniekussen als je bloemenperken wiedt.

 

10. Tuinafval verbranden?

Beter niet! Breng het liever meteen naar het containerpark. In veel gemeenten mag je sowieso geen organisch afval verbranden in je tuin en al zeker geen papier, flessen en karton.

 

11. Ruim op

Ligt je tuin er weer piekfijn bij? Berg dan nog even je gereedschap op in een ruimte die op slot kan. Onderhoudsproducten houd je uiteraard buiten het bereik van kinderen.

 

Geniet van je tuin! En bescherm hem met een goede verzekering.

Verminderen

​​​