veilig tuinieren
Ontdek de bijbehorende producten

Maak je tuin of balkon nu klaar voor de zomer

Heb je een tuin? Dan is dit het perfecte moment om je voorbereidingen te treffen voor de zomer. Heb je geen tuin? Creëer dan een mini oase op je terras of in je keuken. We geven hier wat tips om er het beste uit te halen.

​​​​
​Wat kan je doen in je tuin?

Het voorjaar is het ideale seizoen om je haag bij te snoeien, je bloemenperken onkruidvrij te maken, sierplanten van meststof te voorzien of het gazon eindelijk nog eens af te maaien.

Moestuiniers kunnen ook volop aan de slag. Deze maand kan je veel groenten zaaien of planten. Heb je nog zaadjes liggen van tuinbonen, erwten, wortelen, bloemkool, broccoli, spitskool, spinazie, rode biet, radijs of sla? Die mogen allemaal in de grond.

Voor beginnende moestuiniers is een moestuinbak een leuke manier om snel resultaat te behalen.

Tuinieren kan zelfs zonder tuin

Geen tuin? Start met vertikaal tuinieren, begin je eigen dak- of raamtuin of maak een moestuin op je balkon of start je daktuin. De Vereniging van Tuinliefhebbers verzamelde inspirerende voorbeelden om te tuinieren zonder tuin.

Vertikaal tuinieren

Heb je weinig plaats om te tuinieren? Dan ga je gewoon de hoogte in! Alle planten die niet te diep wortelen, zijn geschikt voor een verticale tuin. Aan een zonnige terrasmuur of balkonwand kan je plantenbakken ophangen of een volledig systeem installeren.

Wist je dat er zelfs planten zijn die je direct op de muur kan laten groeien? Daarvoor kies je best een oude muur met een beetje reliëf waar klim- of rotsplanten zich makkelijker aan kunnen hechten.

Raamtuin

Wie urban gardening naar een hoger niveau wil tillen, kan een volledige raamtuin maken. Een hangende binnentuin bevestig je aan het plafond, maar je kan ook een constructie bouwen die je op de grond of op je vensterbank neerzet.

Groenten kweken

Je hoeft zeker geen tuin te hebben om je eigen groenten te kweken. Verzamel een aantal doosjes of bakjes die je in huis hebt en plant nu al zaadjes. Dan heb je binnen een aantal maanden lekkere groenten. Heb je kinderen? Dan is dit een leuke activiteit om samen te doen.

Wist je trouwens dat je sommige restjes groenten ook kan gebruiken om nieuwe te kweken? Zo kan je een teentje look boven een beetje water plaatsen en binnen de kortste keren komen er wortels uit en kan je die opnieuw planten. Alweer een heel leuke activiteit om samen met de kinderen te doen.

Veilig tuinieren

Ga je aan de slag in je (stads)tuin? Denk dan aan je eigen veiligheid.

1. Houd een EHBO-kit bij de hand

Want je weet maar nooit, een ongeluk is snel gebeurd. Onze dokters hebben het heel druk momenteel, maar ben je ernstig gewond, aarzel dan zeker niet om een expert raad te plegen.

2. Warm-up

Een uur tuinieren verbrandt ongeveer evenveel calorieën als een uur wandelen. Goed nieuws, maar gun je lichaam wel eerst een kleine opwarming. Stretch vingers, armen en benen. Check ondertussen wat er moet gebeuren in je tuin en zet je gereedschap klaar. Om geen spier- of rugpijn te hebben de volgende dag, verander je tijdens het tuinieren ook best om de twintig minuten van werkhouding.

3. Trek je werkkleren aan

Ga je snoeien of het gras maaien? Bescherm jezelf met handschoenen, veiligheidsbril en lange broek. Aan je voeten draag je best stevige gesloten schoenen (geen sandalen of sportschoenen).

4. Smeer zonnecrème

Tuinieren in de zon is zo rustgevend. Zorg wel dat je je huid genoeg beschermt en werk ook niet te lang in de volle zon.

5. Drink voldoende water

Buiten werken vergt veel energie en je lichaam moet gehydrateerd blijven. Drink dus af en toe een flinke slok fris water terwijl je je werk bewondert.

6. Wees voorzichtig op een ladder

Ladders zijn niet het meest handige tuingereedschap. Let dus een beetje op als je ermee aan de slag gaat. Je zorgt eerst en vooral dat de ladder proper en droog is zodat je niet uitglijdt. De ondergrond moet stabiel zijn en je zet je ladder niet in de buurt van elektriciteitskabels. Laat je gereedschap niet op de ladder liggen zodat je er niet over kunt struikelen. Bij hevige wind blijf je beter met twee voeten stevig op de grond.

7. Onderhoud je grasmaaier

Gebruik je een nieuwe grasmachine, lees dan eerst de handleiding door. En vul de benzinetank terwijl de grasmaaier uit staat. Tijdens het maaien houd je kinderen beter op afstand want je hoort hen niet altijd komen door het lawaai. Stop je met maaien, schakel dan onmiddellijk het veiligheidsmechanisme in. Maak de machine pas schoon wanneer de motor afstaat of de stekker uit het stopcontact is. Trouwens, als je gras maait terwijl het droog is, heb je minder onderhoud aan je machine en minder risico op beschadiging.

8. Beveilig je vijver

Niets zo ontspannend als het gekabbel van water in je tuin waar je van kunt genieten vanuit je luie zetel. Als de vijver dicht bij je huis ligt, is dat trouwens ook handig om altijd een oogje in het zeil te houden. Zeker als er kinderen zijn. Met waterplanten rond de diepste delen van de vijver komen ze minder snel in de verleiding om een duik te nemen. Je kunt ook een net of kippengaas op het wateroppervlak leggen, maar het veiligst is het natuurlijk om een hek rond je vijver te plaatsen. Lees hier nog meer tips.

9. Let op voor gladde plekken

Werk op een stabiele ondergrond die niet glad is. Ga je de haag snoeien, dan trek je best stevige stapschoenen of laarzen aan voor een betere grip. Bescherm je knieën met een kniekussen als je bloemenperken wiedt.

10​. Ruim op

Ligt je tuin er weer piekfijn bij? Berg dan nog even je gereedschap op in een ruimte die op slot kan. Onderhoudsproducten houd je uiteraard buiten het bereik van kinderen.

Geniet van je tuin

Helemaal klaar met tuinieren? Dan kan je nu genieten van het resultaat! Als je wil dat je tuin er altijd mooi bij ligt, dan kan je je tuin beschermen met een goede verzekering.