inbraakpreventie
Ontdek de bijbehorende producten

Preventietips inbraak

Elke dag gebeuren er 130 inbraken in woningen. Met deze simpele preventietips voorkom je nochtans veel ellende.

Inbraak op nummer 1

​Woninginbraak prijkt op één in de top drie van meest gepleegde misdrijven in ons land. In 2019 waren het er 47.021 om precies et zijn. Dieven gaan vooral aan de haal met juwelen, geld en multimedia. En wat meer is: één op de vier inbrekers keert nog eens terug naar een huis waar ze al eerder inbraken. De donkere maand december is en blijft de topmaand voor inbrekers en hun favoriete manier om in je woning binnen te geraken is via een raam dat op kiepstand staat.​

infographie verticale NL.jpg

Verminderen

Kijkje in het hoofd van een inbreker

70 % van de Belgen denkt dat hun huis of appartement goed beveiligd is. Ten onrechte. Om inbrekers te slim af te zijn, gaan we even in hun schoenen staan. Hoeveel tijd hebben ze nodig om in je huis binnen te geraken? Waar en wanneer slaan ze het liefst toe? Wat is hun favoriete buit? Dit moet je weten om inbrekers te ontmoedigen.

30 seconden…

Zo lang doet een inbreker er gemiddeld over om in te breken in je huis.

Dag en nacht

Inbrekers slaan even vaak overdag toe als 's nachts. Overdag is het immers eenvoudiger om de omgeving te verkennen en te checken of er iemand thuis is.

De schroevendraaier…

Dat is het favoriete instrument van een inbreker. Simpel, maar erg efficiënt.

De haag: niet te hoog en niet te laag

Huizen die verborgen staan achter een hoge haag zijn het lievelingsdoelwit van inbrekers.

Gewoon langs de voordeur

Inbrekers kiezen de achterdeur om in te breken in open en halfopen woningen, maar gaan gewoon langs de voordeur in appartementen.

Verminderen

Inbraak voorkomen - Drie soorten inbraakpreventie

​​Hoe moeilijker je het dieven maakt om in te breken, hoe sneller ze zullen afdruipen. Er bestaan drie soorten ingrepen om aan inbraakpreventie te doen.

1. Kweek enkele goede reflexen aan

Je moet van je huis niet direct een versterkte burcht maken. Enkele eenvoudige reflexen kunnen de kans op een inbraak al fel verminderen. Vergeet vooral niet om ze áltijd toe te passen!

key

Beheer je sleutels goed: laat ze niet rondslingeren, leg zeker geen reservesleutel onder de deurmat of in de brievenbus.

Laat geen onbekende mee binnenglippen in je appartementsgebouw.

Laat geen onbekende binnen via de parlofoon.

closed
Sluit deuren en vensters goed af als je het huis verlaat. Vergeet de garagepoort en kantelramen niet. ​​

Blokkeer bij een kantelpoort de rails met een ijzeren staaf als je weg bent.

Doe in je appartement de deurenop slot tussen je woonruimte en de garage, kelder en traphallen.

Laat geen materiaal of gereedschap achter dat inbrekers kunnen gebruiken om in te breken: ladders, koevoet …

light

Geef je woning steeds een bewoonde indruk.

Laat 's avonds licht branden met een timer.

Hang overdag geen briefjes aan de deur voor de koerier of de buurvrouw.

Sluit 's avonds de gordijnen als je weggaat.

Vraag je buren om de gordijnen overdag te openen en 's avonds weer dicht te trekken als je op vakantie bent.

Laat je buren een oogje in het zeil houden.

Zorg ervoor dat de brievenbus leeggemaakt wordt of vraag Bpost om je briefwisseling op het postkantoor te bewaren.

Zwijg op sociale media over de aankoop van dure spullen en zet hun verpakking niet op de stoep.

Verwittig de lokale politie als je een tijdje weg of op vakantie bent.

home

Zorg ervoor dat er voldoende verlichting en zichtbaarheid is aan de voor- en achterzijde van je huis: een verklikkerlichtje, geen hoge aanplantingen, ...

Snoei je haag tot op een gemiddelde hoogte (onder ooghoogte). Is ze te hoog, dan kan niemand de inbreker betrappen. Is ze te laag, dan geef je inbrekers te veel inkijk in je huis.


jewel
Berg waardevolle voorwerpen veilig op. Zorg dat ze niet zichtbaar zijn van buitenaf.

 

2. Pas je woning aan

Enkele kleine of minder kleine aanpassingen, maar met een grote impact!

door lock

Zorg voor een stevig deurslot met meerpuntssluiting of laat een inbraakwerende deur installeren.

Zorg er bij een cilinderslot voor dat de cilinder niet meer dan 2 mm buiten het afdekplaatje uitsteekt. Anders kunnen dieven het slot gemakkelijk afbreken met een tang.

Sluit kelderluiken af met een metalen rooster dat stevig vastgemaakt is.

door closed

Vensters met meerpuntssluitingen zijn aan te raden. Ramen met vergrendelbare handvaten zijn een pluspunt.

Plaats in schuiframen een houten lat zodat het raam niet open kan.


3. Plaats een inbraakalarm

Overweeg een goed uitgerust alarmsysteem. Dit houdt inbrekers niet tegen, maar merkt hen wel op en maakt dat ze op de vlucht slaan.

Een alarmsysteem als SecuritasHome biedt een geïntegreerde oplossing die een beveiligingssysteem (tegen diefstal, brand en waterschade) combineert met huisautomatisering (bedienen en monitoren van de woning op afstand).

Als je voor een systeem als SecuritasHome kiest, krijgt je bij AG ofwel 30 % korting op de premie voor je diefstalverzekering in je Top Woning ofwel het Pack Diefstal+.

Verminderen

Met vakantie? Vijf fouten die je beter niet maakt op sociale media

Deze goede reflex als het om inbraakpreventie gaat, verdient wat extra aandacht. Facebook en Instagram lijken immers gemaakt voor zonovergoten updates en leuke vakantiekiekjes. Toch is het geen goed idee om sociale media te gebruiken als je op reis bent. Want inbrekers lezen mee. Geef ze geen kans om je huis te spotten!

We weten allemaal dat we ons huis goed moeten beveiligen als we op vakantie gaan. Maar anderzijds maken we het inbrekers op sociale media soms wel heel gemakkelijk om een geschikte woning te vinden. Deze vijf fouten mag je zeker niet maken.

1. Scherm je profielen goed af

Deel posts alleen met 'vrienden' en niet met 'vrienden-van-vrienden'. Maak werk van goed beveiligde accounts, ook als je niet met vakantie gaat.

 

2. Laat niet zien wat je in huis hebt

Hoe verleidelijk het ook is, pronk op sociale media niet met je nieuwe tv of smartphone.

 

3. Deel je locatie niet automatisch

Vermeld nooit je precieze adres in je accounts of in online telefoongidsen. Deel je locatie ook niet automatisch. Het is fijn voor je vrienden om via Foursquare te zien waar jij incheckt, maar ook superhandig voor inbrekers. Let op: sommige media publiceren automatisch metadata – onder andere je locatie – als je foto's post. Dat gebeurt niet op Facebook, Instagram of Twitter, maar wel op blogs bijvoorbeeld.

 

4. Kondig je vakantie niet aan op sociale media

Tel jij ook zo af naar je vakantie? 'Nog drie dagen en dan eindelijk naar Costa Rica!' Heel fijn, maar zet dat niet op Facebook of Twitter.

 

5. Post je vakantiefoto's pas na je reis

Mensen hebben altijd al hun vakantiefoto's met elkaar willen delen. Misschien herinner jij je de dia-avonden nog van je tantes safari in Kenia. Nu posten we onze kiekjes op sociale media. Doe dat pas als je terug bent van vakantie en zorg er op z'n minst voor dat je ze niet openbaar deelt (ook je zonnige profielfoto niet).

 

Trouwens: het is heerlijk om tijdens je vakantie eens niet met sociale media bezig te zijn. Las dus even een digitale detox in. Het is goed voor jou én voor de beveiliging van je huis.

Verminderen

Inbraakverzekering

Ook via je verzekering kan je je tegen inbraak beschermen, of toch tenminste tegen de gevolgen ervan. In je brandverzekering kan je een diefstalverzekering laten opnemen, die niet alleen je gestolen spullen vergoedt, maar ook de schade die de inbrekers veroorzaken. Check zeker hoe goed je diefstalverzekering juwelen dekt en of je ze ook geldt voor je garage of een studentenkot.

 

Lees hier alvast wat je kan doen bij een inbraak in je huis.


Verminderen

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​