was bij inbraak
Ontdek de bijbehorende producten

Wat te doen bij een inbraak in je woning?

7 tips om koelbloedig te reageren

​Op een dag wordt er in je huis ingebroken … Dat is een akelige ervaring en het overkomt elke dag 150 gezinnen in België. Probeer het hoofd koel te houden: met deze heel praktische tips komt het allemaal weer goed.

​Is er ingebroken in je huis of appartement, dan doe je best het volgende:

 

1. Bel de politie

Ontdek je bij thuiskomst dat er ingebroken is, bel dan de politie en raak intussen niets aan. Zo kunnen de politiemensen de inbraak vaststellen, onderzoeken en een proces-verbaal opmaken. Ben je thuis terwijl de dieven inbreken, ga dan niet met hen in discussie maar probeer te zien in welke richting en met welke auto ze wegvluchten. Bel daarna zo snel mogelijk de hulpdiensten.

 

2. Maak foto's

De politie zal foto's maken van de inbraaksporen. Doe dat eventueel ook zelf om aan je verzekeraar te bezorgen.

 

3. Blokkeer je gestolen bankkaarten en mobiele telefoon

Bel zo snel mogelijk het nummer +32 (0)70 344 344  om je bankkaarten te blokkeren zodat de inbrekers er niet mee kunnen betalen of geen geld kunnen afhalen.

Ook je smartphone kan je het best blokkeren, want hij bevat telefoonnummers, privéfoto's en toegang tot je sociale media accounts. Om je mobiele telefoon te kunnen opsporen en blokkeren, heeft je provider het unieke IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity) van je toestel nodig. Bewaar dat dus ergens op een plek waar je het altijd makkelijk terugvindt.

Je kan ook zelf je toestel blokkeren als je het hebt gekoppeld aan een account als Find My Device (iPhone) bijvoorbeeld, Find My Mobile (Samsung) of Device Manager (Android).

 

4. Lijst op wat er gestolen is

Maak een lijstje van de spullen die verdwenen zijn en verzamel alvast zo veel mogelijk foto's, aankoopbewijzen en serienummers van de gestolen voorwerpen.

 

5. Verwittig je verzekeringsadviseur

Meld de inbraakschade en de diefstal aan je verzekeringsadviseur. Via de diefstalverzekering in je brandpolis krijg je een vergoeding voor de gestolen voorwerpen en voor de aangerichte schade.

 

6. Neem maatregelen om je woning te beveiligen

Eén op de vier inbrekers keert terug naar een huis waar ze eerder ingebroken hebben. Zorg er dus voor dat verwrongen sloten of stukgeslagen ruiten snel hersteld worden, desnoods tijdelijk, en dat je ramen en deuren opnieuw goed sluiten.

Wil je het risico op een inbraak in de toekomst echt substantieel verkleinen, overloop dan deze preventietips tegen inbraak. Maak ook een lijst van de kostbare spullen en elektronica, neem foto's en bewaar serienummers en aankoopbewijzen.

 

7. Neem tijd voor verwerking

Wanneer vreemden in je huis binnendringen, doet dat wat met een mens. Misschien voel je je angstiger en of slaap je slechter. Misschien ben je bang om alleen thuis te zijn. Praat erover met vrienden en familie en zoek indien nodig professionele hulp van een psycholoog.