verhuren via airbnb
Ontdek de bijbehorende producten

Logies verhuren via Airbnb?

Dit moet je weten

​Wist je dat je niet persé op reis moet om mensen van over de hele wereld te ontmoeten? Zet gewoon een kamer, flat of studio op Airbnb of een ander platform en voor je het weet leid je een Noorse backpacker rond in je stad of wissel je reistips uit met een familie uit Nieuw-Zeeland. Zegt het je wat? Lees dan eerst deze tips.

Het is heel gemakkelijk om een kamer of studio te huur aan te bieden op Airbnb, Couchsurfing of Flipkey. Je vult op hun website gewoon enkele gegevens in over jezelf en de logeerplek die je wilt verhuren en je bent vertrokken. Geïnteresseerde huurders vinden je vanzelf. Via het platform kun je het verblijf en de betaling met hen regelen. Lees ook de recensies van andere verhuurders over je logees, zo weet je min of meer welke gasten je mag verwachten.

Verminderen

Welke regels gelden er voor Airbnb’s?

​Je kamer op een platform zoals Airbnb krijgen is dus heel simpel. Maar denk eraan dat je ook nog enkele andere zaken in orde moet brengen. De regels zijn gelijklopend voor de verschillende gewesten in België, alleen in Brussel komt er wat meer administratie bij kijken en heb je effectief een vergunning nodig. Wat moet je doen?

 • je logies aanmelden: in Vlaanderen – in Brussel – in Wallonië,
 • in orde zijn met de brandveiligheidsvoorschriften (rookmelders bijvoorbeeld zijn een must),
 • in orde zijn met hygiëne en comfort,
 • een BA-verzekering hebben.
Verminderen

Hoe zit het met je verzekering als je een Airbnb verhuurt?

​Wat als je huurder het bad laat overlopen of de tv stuk maakt? Bij Airbnb krijg je als verhuurder een garantie voor schade tot 800.000 euro. Airbnb vermeldt er wel bij dat deze garantie geen vervanging is voor de verzekeringen die je als eigenaar zelf moet sluiten om je huis te beschermen. Een brandverzekering kun je echt niet missen.

Wanneer je verhuurt via Airbnb is in België ook automatisch je aansprakelijkheid verzekerd voor als je huurder tijdens zijn verblijf bij jou schade lijdt. Het kan gebeuren dat hij over een losliggend tapijt struikelt bijvoorbeeld.

Stel je logies ter beschikking via een ander platform dan Airbnb, dan zijn de verzekeringen meestal niet zo goed geregeld. Zorg dat je om te beginnen zelf een goede familiale en brandverzekering hebt. Met Top Woning van AG Insurance bijvoorbeeld is schade aan je huis of je inboedel verzekerd tot 5.219,35 euro (abex 809) wanneer je een kamer verhuurt via om het even welk deelplatform.

Dat ondervond ook M., die zijn woning sinds 2017 verhuurt via AirBnB. Alles liep goed, tot een groep van 15 kameraden 2 dagen hun intrek namen in het huis. Ze lieten het smerig en beschadigd achter, zo erg zelfs dat de eigenaar zelf er tijdelijk niet meer kon in wonen. O.a. de buitendeur en de jacuzzi waren kapot en 40 vissen in het aquarium waren dood. Nog voor er reactie kwam van AirBnB zelf, kon M. rekenen op een schadevergoeding door zijn brandverzekeraar.

 

Let wel op: als je regelmatig een kamer of studio verhuurt, zal je verzekering BA Privéleven je aansprakelijkheid tegenover de huurders niet dekken. De verhuur lijkt dan immers meer op een beroepsactiviteit, en daar heb je andere verzekeringen voor nodig zoals een BA Uitbating. Zo'n dekking raden we je ook aan als je niet alleen logies verhuurt, maar je gasten ook een ontbijt of andere diensten aanbiedt.

Verminderen

Hoe zit het met de belastingen als je een Airbnb verhuurt?

​Als de verhuur van een kamer of huis je financieel iets oplevert, word je op drie zaken belast:

 • je roerende inkomsten (= de verhuur van je meubels),
 • je onroerende inkomsten (= de verhuur van je gebouw),
 • je inkomsten uit diensten (= het ontbijt of de dagelijkse schoonmaak die je je gasten aanbiedt).

Alleen de laatste inkomsten genieten een gunsttarief van 10 %.

Verminderen

Nog enkele tips

Wil je een logeerplek aanbieden op Airbnb of een ander platform, dan vind je hier nog enkele praktische tips:

 • Omschrijf gedetailleerd welke plek je aanbiedt en wat je gast er kan vinden: een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer, een villa met zwembad of een stacaravan met goede wifi. Het zijn zulke details waar gasten hun keuze op baseren.
 • Maak realistische foto's.
 • Vermeld of huisdieren welkom zijn.
 • Beschrijf de buurt: tram, metro, restaurants, afstand tot de luchthaven, enz.
 • Schrijf reviews over je gasten, zo help je andere verhuurders bij het selecteren van logees.
Verminderen