zelf verhuizen of met verhuisfirma
Ontdek de bijbehorende producten

Zelf verhuizen of met een verhuisfirma?

Weeg de voor- en nadelen af

​Verhuis je binnenkort naar een nieuwe stek? Dan ben je nu wellicht al aan het bedenken hoe je dat gaat aanpakken. Je kunt hulp vragen van familie en vrienden of een professionele verhuisfirma inschakelen. Beide opties hebben een aantal voor- en nadelen, die je hier op een rijtje vindt.

Verhuizen met je vrienden

​Je vindt vast enthousiaste vrienden en familieleden die een handje willen toesteken bij je verhuis. Dat valt meestal een pak goedkoper uit dan wanneer je professionele verhuizers inhuurt. Houd er wel rekening mee dat je misschien wel een verhuiswagen en/of -lift moet huren. Je checkt dan best even of de verzekering in de prijs inbegrepen is en of er een vrijstelling geldt. Als je een vrachtwagen nodig hebt om te verhuizen, dan moet je je een chauffeur met rijbewijs-C vinden of inhuren.

Samen de mouwen opstropen, kan heel plezant zijn. Maar verhuizen is ook behoorlijk zwaar en niet iedereen weet even goed hoe je het best aanpakt. Je zal dus behoorlijk wat moeten coördineren om alles in goede banen te leiden. Zorg ervoor dat je op voorhand goed weet waar alles moet komen en dat je duidelijke instructies geeft. Vraag ook niet te veel helpers, want dan loop je elkaar alleen maar voor de voeten.

Ten slotte sta je best ook even stil bij je verzekeringen. Heb jij een tijdelijke ongevallenverzekering voor als je vrienden iets overkomt tijdens je verhuis? Hebben zij een familiale verzekering voor als ze tijdens de verhuis iets breken of beschadigen? Breng het in orde, want het laatste dat je wilt, is dat je verhuis uitdraait op discussies met je vrienden. Je eigen familiale verzekering kan overigens ook van pas komen, bijvoorbeeld als je tijdens de verhuis schade veroorzaakt aan de lift of in de gangen van het gebouw. In heel wat appartementsgebouwen is het verboden om zware voorwerpen via de lift te verhuizen. Respecteer de regels daaromtrent zodat je niet meteen ruzie krijgt met je nieuwe buren.

Verminderen

Verhuizen met een verhuisfirma

​Bij een verhuisfirma betaal je niet alleen de verhuiswagen en/of een -lift, maar ook de uren van de verhuizers. In het weekend valt de prijs gemiddeld 50% duurder uit dan in de week. Je krijgt dan wel een team dat het gewend is om te verhuizen, dozen en meubels kan tillen, perfect weet hoe de lift werkt en alle dozen en inpakfolie voor je meebrengt. Ze demonteren meubels en steken ze ook weer netjes in elkaar. Professionele verhuizers zijn in principe ook altijd verzekerd, zodat jij vergoed wordt als ze schade zouden veroorzaken.

 

Verminderen

3 extra verhuistips

  1. ​Hoe je ook verhuist, vergeet niet een parkeerplaats te reserveren voor je eigen bestelwagen, de verhuiswagen en/of de lift.
  2. Begin op tijd met de voorbereiding. Met deze verhuischecklist zie je niets over het hoofd.
  3. Breng je brandverzekering in orde. Hier kun je alvast je premie berekenen.

 

Verminderen