zwembad winterklaar
Ontdek de bijbehorende producten

Maak je zwembad winterklaar

In 7 stappen

​Buiten zwemmen zit er nu eventjes niet meer in, tenzij je een ijsbeer bent natuurlijk. Het is tijd om je zwembad klaar te maken voor de winter. Gebruik dit handige stappenplan.

Stap 1

Maak de bodem en de wanden schoon. Vergeet ook de waterlijn en de skimmermandjes niet.

 

Stap 2

Breng de chloor- en ph-waarden op peil zodat de kwaliteit van het water optimaal is om de winter in te gaan. Zodra het kouder is dan 12° hoeft er minder chloor in het water omdat algen bij deze temperaturen niet overleven.

 

Stap 3

Filter het water nog eens een volledige nacht.

 

Stap 4

Ofwel laat je het water in het zwembad daarna zakken en stop je met filteren. Op die manier bespaar je energie, maar na de winter heb je wel meer werk om de kwaliteit van het water opnieuw in orde te krijgen. Filter je niet in de winter, koppel dan de filterpomp los, reinig ze en berg ze ergens vorstvrij op.

Ofwel blijft je zwembad volledig gevuld en blijf je het water ook filteren, maar minder dan in de zomer. Zo kun je zodra het zomer wordt sneller opnieuw in je zwembad springen.

 

Stap 5

Koppel de warmtepomp los en laat al het water eruit weglopen. Ook je warmtepomp kun je beter vorstvrij laten overwinteren. Tenzij ze een vorstbeveiliging heeft, maar dan moet ze natuurlijk wel aangesloten blijven op het elektriciteitsnet.

 

Stap 6

Bescherm de skimmers tegen de vorst met een zogenoemde gizzmo. Of gewoon met een stuk isomo, dat lukt ook.

 

Stap 7

Dek je zwembad af met een winterzeil. Zo kan er geen vuil in het water komen. Een winterzeil laat geen licht door, waardoor algen niet kunnen gaan groeien zodra het wat warmer wordt. Om te voorkomen dat het zwembadwater bevriest of dat het winterzeil het begeeft onder de druk van sneeuw of ijs, leg je er best ijsbrekers of winterdrijvers diagonaal over het water. Ze geven het winterzeil extra steun. Opblaasbare banden zijn een goed alternatief.

 

Zo, je zwembad is klaar voor zijn winterslaap. En jij kunt alweer uitkijken naar de zomer.

Verminderen

Biozwembad of zwemvijver

Heb je een biozwembad of zwemvijver, dan gebruik je sowieso geen chloor en andere chemische producten om het water proper te houden. De biologische filter doet gewoon zijn werk, zelfs in de winter. Ook voor biozwembaden en zwemvijvers is een grote schoonmaak voor de winter aan te raden.

Lees hier onze tips voor het winterklaar maken van je huis en tuin.

Verminderen