fout kerstcadeau
Ontdek de bijbehorende producten

Wat met foute kerstcadeaus?

Schenk, verkoop of ruil de pakjes die u niet leuk vond

​Kreeg u met kerst of nieuwjaar ook een cadeau dat helemaal niet bij u past of waar u niets mee aan kunt vangen? U bent niet alleen! Gelukkig is het al lang geen taboe meer om foute cadeaus weg te geven, te ruilen of te verkopen. Enkele tips.

Fout cadeau gekregen? U bent niet de enige

Uit een onderzoek van Troc.com en 2dehands.be bij duizend Belgen blijkt dat foute kerstcadeaus vooral van vrienden (18%), ouders (14%) en schoonouders (13%) komen. De top vijf van foute cadeaus zijn:

 1. kledij en accesoires,
 2. waardebonnen,
 3. boeken en strips,
 4. elektronische apparaten,
 5. juwelen en horloges.
Verminderen

Cadeautjes weggeven

​De kerstperiode staat in het teken van delen, dus is het een mooi gebaar om foute cadeaus weg te geven. Deze organisaties weten er wel raad mee:

 • Oxfam: zet in op ontwikkelingsprojecten om kinderen en volwassenen uit de armoede te helpen.
 • Spullenhulp - Les Petits Riens: organisatie die mensen in moeilijkheden begeleidt zodat ze weer op hun eigen benen kunnen staan.
 • Kringloopwinkel: haalt afgedankte goederen op en geeft ze een nieuw leven.
 • Ressources: Brussels en Waals equivalent van de Kringloopwinkels in Vlaanderen, met dat verschil dat elke winkel gespecialiseerd is in de ophaling en verkoop van specifieke spullen, bv. alleen textiel, elektro toestellen, enz. Op de website vindt u waar u met welk cadeau terechtkunt.

 

Deze organisaties zijn blij met tweedehands spullen in goede staat. U kunt een geschenk dat u zelf niet leuk vindt natuurlijk ook gewoon aan iemand anders cadeau doen die het wel leuk vindt.

Verminderen

Cadeautjes verkopen

​Als u nog een beetje munt wilt slaan uit uw foute cadeau, kunt u het doorverkopen. Misschien kent u iemand die dat geschenk net wel wou? Als dat niet zo is, brengen deze sites u in contact met potentiële kopers:

Met deze tips wordt uw cadeau snel opgemerkt door geïnteresseerde kopers:

 1. Gebruik een goede foto.
 2. Omschrijf het voorwerp kort en vermeld erbij dat het nooit gebruikt werd.
 3. Check de gangbare prijzen voor soortgelijke voorwerpen.
 4. Begin de verkoop aan een lage prijs.

Nog een tip: stoot de gever niet voor de borst en wacht enkele weken voordat u het cadeau doorverkoopt. Of vraag een vriend om het online te zetten.

Verminderen

Cadeautjes ruilen

U kunt het cadeau omruilen in de winkel waar het vandaan komt, maar daarvoor hebt u natuurlijk de aankoopbon nodig. Op de websites www.ruiltmee.be of www.ruilen.com gaat spullen ruilen nog makkelijker.

Verminderen

Geef zelf het juiste cadeau

Wilt u zelf alleen passende cadeautjes geven? Neem dan de moeite om een cadeau te vinden dat bij de persoon past en ga op tijd (online) op cadeautjesjacht. Door al even een ballonnetje op te laten bij de persoon voor wie het geschenk bedoeld is, vermijdt u dat het enkele uren later al op het internet prijkt.

Verminderen