hoe brand voorkomen
Geef uw mening : 
 
( 0 stemmen )
Ontdek de bijbehorende producten

Enkele tips om brand te voorkomen

​Een brand ontstaat meestal uit onvoorzichtigheid. Een portie gezond verstand kan al veel leed vermijden. Ontdek hier onze preventietips.

Waar rook is, is vuur

​Rook is meestal het eerste signaal van een brand. Rookmelders helpen je om rook (en dus brand) vroeg te detecteren en je op tijd in veiligheid te brengen. Dit is te belangrijker wanneer je slaapt, want rook wekt je niet. Integendeel, het koolstofmonoxide (CO) in rook zorgt er net voor dat je verdoofd raakt.

Sinds 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen over voldoende rookmelders of een ander branddetectiesysteem beschikken (meer over de wetgeving hier). Dat betekent dat er op elke verdieping minstens één rookmelder moet hangen. Dit geldt ook voor huurwoningen!​ 

Verminderen

Basisregel

Zorg ervoor dat deze drie elementen nooit samenkomen:

  • ​Een brandbaar materiaal, zoals hout, papier, textiel, ...
  • Zuurstof
  • Een warmtebron, zoals een lucifer, een sigaret, een verwarmingstoestel, ... 
Verminderen

Let op met deze gevaarlijke situaties

1) Sigar​etten
Rook zeker niet in bed. Als je ins laap valt, zijn de gevolgen niet te overzien. Wacht tot de peuken en as goed afgekoeld zijn vooraleer je ze in de vuilnisbak gooit. En houd lucifers en aanstekers ver uit de buurt van kinderen.

2) Verwarmingsinstallatie
​Plaats geen brandbaar materiaal op of in de buurt van verwarmingstoestellen. Hang dus ook geen was te drogen op je v​erwarming. Meer preventietips voor je verwarmingsinstallatie lees je hier.

3) Verdeel​​​stekkers
Let op met verdeelstekkers: sluit niet teveel toestellen aan op dezelfde stekkerdoos om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. Koppel ook nooit verschillende stekkerdozen aan elkaar.

4) Huishoudtoestellen
​Zorg voor regelmatige reiniging en onderhoud van je huishoudtoestellen en laat ruimte voor voldoende verluchting. Let ook extra op met je droogkast: dit toestel is het meest vatbaar voor brand en houd je dus best altijd goed in het oog.​
Verminderen

Vimeo settings

Youtube settings

​5) Ke​​​​uken

Ben je aan het koken? Verlaat de keuken dan nooit. Let zeker extra op als je frietketel op staat. En onthoud: als die in brand vliegt, geen water erop gooien! Wat je wel best doet is de stekker uittrekken, het deksel erop doen of er een blusdeken over gooien.

Verminderen

Vimeo settings

Youtube settings

​6) Elektrische toestellen

Zet elektrische toestellen altijd uit wanneer je gaat slapen of weg bent. En probeer ook geen elektrische toestellen op te laden wanneer je er niet bent. Een telefoon die aan het opladen is kan gemakkelijk oververhitten en brand veroorzaken. Leg die 's nachts dus zeker ook niet op je bed!

Verminderen

Vimeo settings

Youtube settings

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​