Ontdek de bijbehorende producten

Verfraaiingswerken aan uw huurwoning

Lees onze tips

​U laat verfraaiingswerken uitvoeren aan de woning die u huurt. Wat als er tijdens of door de werken schade ontstaat? En welke brandverzekering komt tussen als later de verfraaiingen beschadigd raken? Wie krijgt de vergoeding?

Afspraken maken met de verhuurder

U hebt bij het begin van uw huurovereenkomst een plaatsbeschrijving ondertekend en u bent verplicht om bij het einde van die overeenkomst de woning achter te laten in de staat waarin ze zich oorspronkelijk bevond. Als u verfraaiingswerken  laat uitvoeren, komt de realiteit uiteraard niet meer overeen met de plaatsbeschrijving. Daarom sluit u voor de werken best een schriftelijk akkoord met de verhuurder. Goede afspraken maken immers goede vrienden.
Verminderen

Wat bij schade?

Het grootste deel van de Belgische verzekeraars heeft een conventie ondertekend met afspraken over de schaderegeling bij verfraaiingswerken aan een gehuurd pand. Zo’n schadedossier is immers niet altijd evident. Volgende elementen spelen mee:
  • Wie heeft de werken laten uitvoeren?
  • Wie heeft de werken betaald?
  • Wie zorgt voor de herstelling van de schade?
Het lijkt logisch dat degene die de werken betaalt, ook de vergoeding ontvangt bij schade. Stel dat u als huurder voor een vals plafond zorgt, dan krijgt u normaal gezien ook de vergoeding voor de schade aan dat vals plafond.
 
Dit is echter niet altijd automatisch het geval. Het is best mogelijk dat u met de verhuurder overeenkomt dat hij de herstelling uitvoert en dat hij ook de vergoeding krijgt. U doet dan afstand van de vergoeding en moet in dat geval een apart document ondertekenen.
Verminderen

Belangrijke tip

Laat u in uw huurwoning aanzienlijke verfraaiingswerken uitvoeren – u laat bijvoorbeeld op uw kosten een nieuwe keuken plaatsen – neem dan in uw brandverzekering een uitgebreide dekking voor het ‘gebouw’ op.
 
Als u als huurder verfraaiingswerken betaalt, dan laat u best uw brandverzekering aanpassen.
Verminderen