Schuldsaldoverzekering onderschrijven bij kredietverlener
Ontdek de bijbehorende producten

Hypothecair krediet en schuldsaldoverzekering: verplicht?

Schuldsaldoverzekering: aanbevolen, maar niet verplicht!

Een schuldsaldoverzekering is in België eigenlijk niet wettelijk verplicht. Maar de meeste banken eisen wel dat u zo'n verzekering afsluit voor ze u een hypothecaire lening toekennen. Wat is het doel van deze verzekering? De (volledige of gedeeltelijke) terugbetaling van uw lening verzekeren als u zou overlijden. Het goede nieuws is dat het afsluiten van een schuldsaldoverzekering een positieve invloed kan hebben op de interestvoet die u voor uw lening krijgt!​

Schuldsaldoverzekering: hoe werkt het?

De schuldsaldoverzekering heeft twee doelen: u zorgt voor de financiële bescherming van uw gezin en verzekert de (volledige of gedeeltelijke) terugbetaling van uw lening bij overlijden tijdens de hele looptijd van de lening.

Het 'schuldsaldo' is gewoon het openstaande bedrag van de lening, het bedrag dat u nog moet terugbetalen. Als u zou overlijden, staat uw verzekeraar in voor de (volledige of gedeeltelijke) terugbetaling van het hypothecair krediet dat gekoppeld is aan uw schuldsaldoverzekering.

U kan aan deze verzekering ook de optionele invaliditeitswaarborg toevoegen. Hiermee bent u gedekt in geval van volledige invaliditeit (al dan niet blijvend) als gevolg van een ongeval of ziekte.
Er zijn verschillende dekkingen mogelijk:

  • 100/100 dekking: als een van beiden overlijdt, hoeft de overblijvende partner/mede-ontlener zich geen zorgen te maken over de terugbetaling van de woonlening.
  • 50/50 dekking: in geval van overlijden betaalt de overblijvende partner nog de helft van de maandelijkse aflossingen.
  • Dekking op maat: u bepaalt zelf de dekking op basis van uw persoonlijke situatie met de hulp van uw tussenpersoon.

Is het beter om een schuldsaldoverzekering bij uw bank af te sluiten?

U bent niet verplicht de schuldsaldoverzekering af te sluiten bij de bank die u een lening verstrekt. Maar soms loont het wel de moeite!

De meeste banken geven een betere rentevoet als u ook uw schuldsaldoverzekering bij hen afsluit, net als uw brandverzekering of pensioensparen. In sommige gevallen is het mogelijk om ook te lenen voor uw schuldsaldoverzekering. Extra voordeel? Het dossier is gecentraliseerd, wat het beheer eenvoudiger maakt.

U zorgt ervoor dat uw nabestaanden de maandelijkse aflossingen niet meer (of slechts gedeeltelijk) moeten betalen na uw overlijden. Als u een schuldsaldoverzekering afsluit, beschermt u niet alleen uw lening, maar zorgt u ook voor uw gemoedsrust en die van uw gezin!

Goed om te weten

In sommige gevallen is het mogelijk om uw groepsverzekering te gebruiken als alternatief voor de schuldsaldoverzekering. Maar deze optie is niet altijd aan te raden. Uw tussenpersoon staat voor u klaar en helpt u om de meest geschikte oplossing voor uw situatie te kiezen.

Wat zijn de gevolgen van het afkopen van uw hypothecair krediet?

Overweegt u om uw woonkrediet vervroegd terug te betalen? Hou er rekening mee dat dit ook gevolgen heeft voor uw schuldsaldoverzekering. U hebt twee mogelijke oplossingen:

  • U behoudt uw lopende schuldsaldoverzekering, ze wordt omgezet in een klassieke overlijdensverzekering. De persoon of personen die u hebt aangeduid als begunstigden, krijgt/krijgen het overlijdenskapitaal als u zou overlijden.
  • U besluit om uw schuldsaldoverzekering af te kopen. Deze oplossing kan verschillende kosten met zich meebrengen.


Meer weten? Lees alles wat u moet weten over de overlijdensverzekering!