Waarborg overlijden binnen een pensioenverzekering
Extra bescherming bij overlijden, als aanvulling op uw pensioenopbouw.
 
Gemoedsrust voor de zelfstandige

Uw gezin kan zijn levensstandaard behouden als u zou overlijden.

Kiezen tussen een vast of dalend overlijdenskapitaal (VAPZ, RIZIV of IPT) of kiezen voor een vast overlijdenskapitaal (POZ)

Binnen uw pensioenverzekering

Voor een kleine meerprijs last u in uw VAPZ, RIZIV, POZ of IPT extra bescherming in.

Concurrentieel tarief

Een klein stukje van het budget voor uw aanvullend pensioen volstaat om uw gezin extra zekerheid te geven.

Volledig op uw maat


 

Waarom is deze verzekering iets voor mij?

Als u zou overlijden, betekent dat een enorme klap voor uw gezin. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel.
De aanvullende overlijdenswaarborg in uw VAPZ-, RIZIV, POZ- of IPT-contract garandeert u gemoedsrust. Want u weet dat uw gezin geen financiële zorgen zal hebben na uw overlijden en dat ze hun levensstandaard zullen kunnen behouden.
Door de waarborg overlijden in uw pensioenverzekering te integreren, betaalt u slechts een kleine meerprijs en bundelt u een volledige bescherming in één product.
Als u de overlijdenswaarborg integreert in uw IPT, betaalt uw vennootschap de bijdragen maar geniet uw gezin de bescherming.

waarborg overlijden  
Hoe werkt deze verzekering?

​Als u overlijdt vóór de einddatum van uw pensioenverzekering, dan gaat de opgebouwde reserve standaard naar uw begunstigde(n). Met de aanvullende waarborg overlijden zorgt u ervoor dat uw begunstigde(n) bij uw overlijden extra financiële zekerheid geniet(en).

Bij VAPZ, RIZIV en IPT hebt u 3 opties:

 • Ofwel krijgt de begunstigde bij uw overlijden de reserve van uw contract, rekening houdend met een minimum vast kapitaal dat u vooraf vastgelegd hebt.

Een voorbeeld: De reserve van uw contract bedraagt 100.000 euro. U hebt gekozen voor een minimum vast overlijdenskapitaal van 120.000 euro, Bij uw overlijden zal uw begunstigde 120.000 euro ontvangen. Stel dat uw gekozen minimum vast overlijdenskapitaal 90.000 euro is en bij uw overlijden is de reserve van uw contract 100.000 euro, dan zal uw begunstigde 100.000 euro ontvangen.

 • Ofwel krijgt de begunstigde bij uw overlijden de reserve van uw contract, rekening houdend met een minimaal dalend overlijdenskapitaal. Bij de bescherming van een hypothecaire lening of wanneer u wat ouder wordt en uw kinderen het nest zijn uitgevlogen en u minder nood hebt om uw gezin te beschermen, dan is dit een ideale keuze.

Een voorbeeld: U hebt een hypothecaire lening van 100.000 euro afgesloten, die u afbetaalt met vaste jaarlijkse aflossingen. U kiest binnen uw pensioenverzekering voor een minimaal dalend overlijdenskapitaal van 100.000 euro, zodat uw hypothecaire lening beschermd is bij uw overlijden. Het doel is dat uw nabestaanden geen financiële problemen hebben en de hypothecaire lening volledig kunnen afbetalen. Is de reserve van uw contract bij uw overlijden 70.000 euro en meer dan uw resterend kapitaal bij overlijden, dan krijgen uw nabestaanden het bedrag van de reserve.

 • ​Ofwel kan u er ook voor kiezen om boven op de reserve van uw contract een dalend overlijdenskapitaal te nemen. 

Een voorbeeld: U hebt een hypothecaire lening van 100.000 euro afgesloten. U kiest binnen uw pensioenverzekering voor een aanvullend dalend overlijdenskapitaal van 50.000 euro, dat dus boven op de reserve van uw contract zal uitbetaald worden aan uw begunstigde. Op het einde van uw contract bedraagt de reserve 60.000 euro. Uw nabestaanden ontvangen bij uw overlijden 110.000 euro (de reserve + het gekozen dalend overlijdenskapitaal).


Bij een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) kan u kiezen tussen 2 opties voor uw overlijdenskapitaal :

·         Een minimum vast overlijdenskapitaal 

of

·         Een aanvullend vast overlijdenskapitaal

Een klein stukje van het budget voor uw aanvullend pensioen volstaat om uw gezin extra financiële zekerheid te geven. Het tarief van de overlijdensdekking hangt af van de grootte en de looptijd van de overlijdenswaarborg die u wil verzekeren en of u roker bent of niet.

De premie voor de overlijdenswaarborg wordt afgehouden van de reserve van uw pensioencontract. ​

Wanneer en hoe kan ik mijn waarborg  overlijden gebruiken?
 • Deze aanvullende bescherming eindigt op het moment dat uw pensioenverzekering afloopt.
 • Er zijn 2 situaties waar de overlijdensdekking vroeger kan eindigen dan uw pensioenverzekering:
  • U kan bij een minimum vast kapitaal overlijden van een VAPZ, RIZIV of IPT kiezen voor een kortere looptijd dan deze van uw pensioenverzekering.
  • Bij de dekking van een hypothecaire lening, kan u de looptijd van uw dalende overlijdensdekking afstemmen op de looptijd van uw jaarlijkse aflossingen van dit krediet. Deze gekozen looptijd kan korter zijn dan die van uw pensioenverzekering.

Als uw pensioenverzekering verplicht wordt uitbetaald bij de (vervroegde) wettelijke pensionering, vervallen ook de aanvullende waarborgen.

 Als u zou overlijden, moeten uw nabestaanden ons onder meer een uittreksel van de overlijdensakte bezorgen en dan krijgen zij het overlijdenskapitaal zo vlug mogelijk uitbetaald.

waarborg overlijden  
waarborg overlijden  
Welke keuzemogelijkheden heb ik met deze verzekering?

U kan de waarborg overlijden goed afstemmen op uw persoonlijke situatie. U kiest namelijk:

 • tussen een minimum vast of dalend overlijdenskapitaal of een aanvullend dalend overlijdenskapitaal, (VAPZ, RIZV of IPT) of u kiest tussen een minimum of aanvullend vast overlijdenskapitaal (POZ),
 • de begunstigden van de extra bescherming. 
 
 
 
 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Consumentenbescherming & klachtenbeheer
Raadpleeg de wettelijke informatie over onze verzekeringen!
   Algemene voorwaarden en contractuele documenten 
Uw makelaar
Algemene voorwaarden
Overlijdensdekking gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Dekking arbeidsongeschiktheid gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Individuele Pensioentoezegging Tak 21,
19-12-20
Algemene voorwaarden
Overlijdensdekking gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Dekking arbeidsongeschiktheid gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Individuele Pensioentoezegging Tak 23,
19-12-20
Algemene voorwaarden
Overlijdensdekking gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Dekking arbeidsongeschiktheid gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen Broker, RIZIV Broker, Optionele waarborgen Broker, Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen,
19-12-20
Algemene voorwaarden
Overlijdensdekking gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Dekking arbeidsongeschiktheid gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen Broker, Optionele waarborgen Broker,
19-12-20
Infofiche 2de pijler
Overlijdensdekking gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Dekking arbeidsongeschiktheid gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, RIZIV Broker,
18-02-22
Infofiche 2de pijler
Individuele Pensioentoezegging Tak 21, Overlijdensdekking gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Dekking arbeidsongeschiktheid gelinkt aan een pensioenverzekering Broker,
18-02-22
Infofiche 2de pijler
Overlijdensdekking gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Dekking arbeidsongeschiktheid gelinkt aan een pensioenverzekering Broker, Individuele Pensioentoezegging Tak 23,
18-02-22