overlijdensverzekering
Ontdek de bijbehorende producten

Wat zijn de verschillen tussen een overlijdensverzekering en een uitvaartverzekering?


Verzekeringen zijn een complexe materie. Overlijdensverzekering, levensverzekering, uitvaartverzekering, ... Wat houdt dat allemaal precies in? Heel wat mensen weten het niet. In dit artikel ontcijferen we een aantal verzekeringsformules aan de hand van de behoefte die ze dekken.​​

​​​​​​​​​​​Wat is het verschil tussen een overlijdensverzekering en een uitvaartverzekering?​

Op het eerste gezicht lijken de o​verlijdensverzekering en de uitvaartverzekering misschien op elkaar. In beide gevallen gebeurt de uitbetaling van het kapitaal bij het overlijden van de verzekerde.

Maar ze hebben een totaal verschillend doel. Bent u niet helemaal mee? Geeft niet! Als u uw behoeften kent, belandt u vanzelf bij de formule die het best bij uw persoonlijke situatie past.

Waarin verschillen deze verzekeringen dan concreet? ​

​​ Overlijdensverzekering
Uitvaartverzekering
Doel van de verzekering​​De financiële toekomst van uw ​dierbaren veiligstellen
​Uw begrafeniskosten dekken
Bedrag​​Bepaald volgens uw behoeften
​Beperkt tot de terugbetaling van de uitvaartkosten
Looptijd
Tot het einde van het contract (tijdelijk)
​​Levenslang zolang de premies worden betaald

Katrien, gepensioneerd en goed geadviseerd!

Een paar jaar geleden, toen ze net oma was geworden, maakte Katrien een afspraak met haar verzekeringsadviseur om haar behoeften te bekijken. Ze gaf haar auto- en brandzekering een update en sloot een financiële verzekering af om de toekomst van haar kleindochter voor te bereiden. Ze ontdekte toen de mogelijkheden om te beleggen via een levensverzekering.

Vandaag is Katrien net met pensioen. Ze maakt opnieuw een afspraak met haar verzekeringsadviseur om haar situatie te bekijken. Katrien is ervan overtuigd dat ze weet wat ze nodig heeft: een overlijdensverzekering. Maar wat houdt dat precies in?

Verzekering voor elke behoefte

Uitvaartkosten vermijden

Katriens partner en kinderen denken niet graag aan het einde. Maar Katrien wil hen absoluut niet opzadelen met de kosten van haar begrafenis als het ergste gebeurt.

Had Katrien gelijk toen ze dacht aan een overlijdensverzekering? Zeker. Voor deze specifieke situatie lijkt een uitvaartverzekering het meest geschikt. Er is echter een maar ...

Een uitvaartverzekering voorziet in de uitbetaling van beperkte bedragen die alleen bedoeld zijn om de begrafeniskosten van de verzekerde te dekken (volledig of gedeeltelijk).

Katrien doet er dus goed aan een overlijdensverzekering af te sluiten om haar andere behoeften te dekken. 

Financiële toekomst van dierbaren veiligstellen

Dat kan via een tijdelijke overlijdensverzekering met vast kapitaal. 

Door te kiezen voor een tijdelijke overlijdensverzekering met vast kapitaal zorgt Katrien er niet alleen voor dat er genoeg geld is om bijvoorbeeld haar begrafeniskosten te dekken, maar beschermt ze ook de financiële toekomst van haar partner en kinderen.

Want als Katrien er niet meer is, moet haar partner Steven plots alle vaste kosten betalen met enkel zijn wettelijk pensioen:

  • Energierekeningen
  • Voeding
  • Onderhoud en herstelling van de auto
  • Verzekeringen
  • Enzovoort

En natuurlijk is het ook mogelijk dat Steven op een dag verhuist naar een woon-zorgcentrum. Zal zijn wettelijk pensioen dan volstaan? Eén ding is zeker: kunnen rekenen op een aanvullend kapitaal is altijd interessant.

Door een overlijdensverzekering af te sluiten, weet Katrien dat Steven zijn levensstandaard zal kunnen behouden, ook als zij er niet meer is. En natuurlijk zou Steven op zijn beurt zo'n verzekering kunnen afsluiten om Katrien dezelfde bescherming te bieden. ​
​​

Hoe zit het met de kinderen van Katrien?​​

Ze zijn al lang financieel onafhankelijk. Al zou een overlijdensverzekering ook voor hen interessant kunnen zijn. Een voorbeeld? Met een overlijdensverzekering zou Katrien de geschatte successierechten kunnen dekken op het bedrag dat haar kinderen na haar overlijden krijgen.
Zo kunnen haar kinderen volop profiteren van haar erfenis.

Want veel mensen onderschatten hoeveel successierechten erfgenamen moeten betalen. ​​

Goed om te weten voor Katrien​: 

Als haar kinderen zijn aangeduid als verzekeringsnemers (en de premies betalen) en zijzelf als verzekerde, zijn er bij Katriens overlijden geen successierechten verschuldig​ op het kapitaal.​​​​


Met een overlijdensverzekering laat Katrien niets aan het toeval over: ze verzekert niet alleen de financiële toekomst van haar geliefden, maar ook haar eigen gemoedsrust!  

IK WIL MEER WETEN OVER OVERLIJDENSVERZEKERINGEN