Van griep tot longontsteking ... De symptomen herkennen.
Ontdek de bijbehorende producten
Een ziekenhuisopname melden?

Van griep tot longontsteking ... De symptomen herkennen.

Als een griep een longontsteking wordt

​In de herfst duiken de typische kwaaltjes op. Een droge huid, verkoudheden en griep zijn meestal vrij onschuldig en gaan vanzelf over. Maar wat als een griep evolueert naar een longontsteking en u in het ziekenhuis belandt? Dan kunt u rekenen op uw hospitalisatieverzekering.

​Vooral kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn vatbaar voor griep en lopen het risico dat die naar een longontsteking evolueert.
Verminderen

Symptomen griep

​De typische symptomen van griep zijn koorts, spierpijn, hoofdpijn en soms ook misselijkheid. Als mensen uit een risicogroep griepverschijnselen vertonen, wacht u best niet te lang om contact op te nemen met uw arts. Bij kinderen ouder dan twee jaar, kunt u eventueel drie dagen afwachten hoe de koorts en de symptomen evolueren. Bij jongere kinderen verwittigt u best een arts zodra het kind koorts krijgt.
Verminderen

Symptomen longontsteking

​Als u naast de typische griepverschijnselen volgende symptomen krijgt, moet u een longontsteking gaan vermoeden en raadpleegt u best zo snel mogelijk een dokter.

  • U wordt kortademig en krijgt het benauwd.
  • U ademt snel en oppervlakkig.
  • U moet hoesten, maar krijgt slijmen moeilijk opgehoest.
  • U wordt suf en hebt minder eetlust.
  • U drinkt of plast heel weinig.
  • Uw koorts houdt langer dan vijf dagen aan.
  • Uw koorts keert terug nadat u eerder een paar dagen koortsvrij was.

 

In tegenstelling tot griep, waarbij een virus aan de basis ligt, wordt een longontsteking meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie en zijn antibiotica aangewezen.

Verminderen

Ziekenhuisopname

​Soms is bij een longontsteking een ziekenhuisopname noodzakelijk. Voor de betaling van uw ziekenhuisfactuur kunt u dan rekenen op uw hospitalisatieverzekering. Deze  vergoedt ook uw medische kosten die verband houden met uw ziekenhuisopname. Het gaat meer bepaald om kosten voor geneesmiddelen, (para)medische erelonen, verpleging en thuiszorg in een bepaalde periode vóór en na uw ziekenhuisopname. Check in uw hospitalisatieverzekering wat verzekerd is en voor welke maximumbedragen.

Belandt uw kind in het ziekenhuis met een longontsteking, dan blijft u als ouder het liefst zo veel mogelijk in de buurt om voor troost en afleiding te zorgen. Sommige uitgebreide hospitalisatieverzekeringen, zoals AG Care Hospitalisatie, bieden een ‘rooming-in’-oplossing, waardoor u in het ziekenhuis kunt overnachten en uw kind nooit alleen hoeft te zijn.
Verminderen

Longontsteking in het buitenland

Krijgt u een longontsteking in het buitenland dan is het extra opletten geblazen. In landen waar veel meer antibiotica voorgeschreven worden dan in België, zijn bepaalde pneumokokbacteriën immers immuun voor de standaardmedicijnen en riskeert uw behandeling niet aan te slaan. Wees dus alert als u na uw behandeling opnieuw koorts zou krijgen.

Wat de kosten van uw behandeling betreft, kunt u met een goede hospitalisatieverzekering op beide oren slapen. Via een uitgebreide hospitalisatieverzekering bent u immers onbeperkt en wereldwijd verzekerd en hoeft u zich geen zorgen te maken over de ziekenhuisfactuur. Die wordt rechtstreeks aan het ziekenhuis betaald. Daarnaast kunt u rekenen op bijstand, bijvoorbeeld een repatriëring.

Tip: Check voor u op reis vertrekt eens wat u moet doen als u in een buitenlands ziekenhuis belandt.

Verminderen