Wandelen in het donker
Ontdek de bijbehorende producten
Een ziekenhuisopname melden?

Wandelen in het donker? Houd het leuk én veilig!

​Wandelen is niet alleen leuk en ontspannend, het is ook goed voor je gezondheid. En je leert er jouw buurt beter mee kennen! Tijdens de lockdown was het vaak ook een van de weinige manieren om even buiten te kunnen komen. Nu de dagen weer korter worden, zien we steeds meer wandelaars die eropuit trekken in het donker. Dan moet je natuurlijk beter opletten, want gevaren zijn minder zichtbaar. Daarnaast willen we je nog een aantal tips meegeven voor het wandelen in het donker.​

De belangrijkste tip als je ’s nachts gaat wandelen? Zorg dat je goed zichtbaar bent!

Zelfs onder het licht van lantaarnpalen op goed verlichte wegen ben je niet altijd goed zichtbaar voor automobilisten of fietsers. Draag daarom dus altijd iets reflecterend, zoals een fluo-vestje of een reflecterende armband. Sportkledij hebben bijvoorbeeld ook vaak reflecterende strips.

Ga je ergens wandelen waar er geen of niet voldoende lantaarnpalen zijn? Zorg dan zelf voor licht, zodat je zichtbaar bent én je zelf ook goed om je heen kan kijken! In de meeste sportwinkels kan je hiervoor uitrusting vinden. Verlichte armbanden en hoofdbanden met lampjes zal je wel al eens gezien hebben. Je vindt er ook ledstrips voor aan je schoenen of rugzak, bijvoorbeeld. Dan bestaan er ook elastieken die je rond je borstkas of rond je borst en schouders kan binden die zowel reflecterend als verlicht zijn. Of heb je thuis fietslampjes liggen die je van de fiets kan afnemen? Die kan je ook bijvoorbeeld ook aan je vest of trui hangen.

Kijk voor je vertrekt goed na of de batterijen van je verlichting goed zijn opgeladen. Neem eventueel ook nog een extra batterij of zaklamp mee.

Oh, en ga je met de hond wandelen? Zorg er dan ook voor dat je hond goed zichtbaar is, bijvoorbeeld met een ledhalsband en/of een lichtje op het handvat van de hondenlijn.​

Verminderen

Volg de verkeersregels

​Als wandelaar moet je altijd op het voetpad wandelen. Als er geen voetpad is, wandel je op de begaanbare berm, pas als dat niet mogelijk is mag je de parkeerzone of het fietspad gebruiken. Denk er wel aan dat fietsers altijd voorrang hebben op het fietspad! En als die allemaal niet aanwezig zijn, dan mag je op de rijbaan wandelen. En waar moet je juist wandelen op de rijbaan? Altijd uiterst links, en achter elkaar als je met meerdere wandelaars op pad bent.

Wil je oversteken? Gebruik dan het zebrapad. Jij hebt daar voorrang, maar houd het verkeer wel in de gaten want je moet natuurlijk voorzichtig blijven. Is er geen zebrapad binnen 30 meter? Wees dan heel voorzichtig bij het oversteken en denk eraan dat de rest van het verkeer dan voorrang heeft!​

Verminderen

Meer tips voor het wandelen in het donker

  • ​Neem je gsm mee als je gaat wandelen in het donker. Als er dan iets zou gebeuren, kan je altijd iemand bereiken. Of stel dat je verloren loopt? Dan kan je met de gps op je gsm de weg weer terugvinden.
  • Ga niet op onbekende plaatsen wandelen. Plan ook je wandelroute op voorhand uit want in het donker ziet de wereld er soms heel anders uit.
  • Let op met oneffen paden en routes met veel hobbels en kuilen! In het donker zie je obstakels minder goed.
  • Ga je wandelen in een natuurgebied? Zoek dan eerst op of je er na zonsondergang wel naartoe mag. Vaak is dat niet toegestaan omdat je het wild zou kunnen verstoren en dan kan je beboet worden.
  • Indien mogelijk, raden we ook aan om niet alleen te gaan wandelen. Neem je partner, kinderen, buren, vrienden, … mee! Dat is niet alleen veiliger maar ook een stuk gezelliger.
  • Het wordt in de herfst en winter niet alleen sneller donker, de temperaturen dalen ’s nachts ook veel meer. Zorg er dus voor dat je lekker warm aangekleed bent en neem eventueel een extra trui mee. Of wat dacht je van een thermos met thee, koffie of soep? Heerlijk!
  • Hoe later je gaat wandelen, hoe stiller de omgeving zal zijn. Houd daar dus ook rekening mee en maak niet te veel lawaai. Want je wil natuurlijk niet de nachtelijke rust voor mens en dier verstoren en geluid kan ’s nachts ver dragen.
Verminderen

Maak het wandelen nog leuker!

​Wat dacht je van een wandeling bij volle maan? Niet alleen is dat veiliger omdat er meer licht is, je kan ook beter om je heen kijken. Neem dan rustig de tijd om het verschil tussen dag en nacht op te merken. Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Welke dieren kan je zien die je overdag nooit ziet? Natuurparken of grote bossen organiseren wel eens vollemaanwandelingen met een boswachter om op zoek te gaan naar nachtdieren.

Tegenwoordig worden in het hele land ook vaker en vaker lichtjeswandelingen georganiseerd. Dan werkt de stad of gemeente een route uit die onderweg mooi verlicht is. Soms wordt er zelfs met licht en geluid gespeeld voor een indrukwekkende ervaring. Informeer bij de toeristische diensten in je omgeving voor meer informatie.

En wil je nieuwe locaties ontdekken? Hier vind je de 11 mooiste wandelplekjes van België​.​

Verminderen

​​​​​​​​​​