brommer, bromfiets, inschrijven, nummerplaat, DIV, scooter
Ontdek de bijbehorende producten

Verplichte inschrijving van uw bromfiets

​Bezit u een bromfiets die in het verkeer is gebracht vóór 31 maart 2014? Dan bent u sinds 11 december 2015 verplicht om die in te schrijven bij de DIV. U moet hem ook uitrusten met de nummerplaat die bij deze inschrijving wordt toegekend.

​Op 31 maart 2014 werd de inschrijvingsplicht voor bromfietsen ingevoerd. In eerste instantie was dit enkel het geval voor bromfietsen aangekocht vanaf die datum.
Op 11 december 2015 werd deze inschrijvingsplicht uitgebreid naar de rest van het bromfietsenpark.

Als u dus een bromfiets bezit die vóór 31 maart 2014 in het verkeer is gebracht, dan bent u voortaan verplicht deze in te schrijven bij de DIV en hem uit te rusten met de nummerplaat die u bij de inschrijving wordt toegekend.
Maar geen nood, u hebt 1 jaar de tijd om dit in orde te brengen.

Verminderen

Wat moet u doen?

 1. Kijk na of u het gelijkvormigheidsattest hebt.
  Hebt u dat niet? Dan hebt u 2 opties:
  • ga naar de politie voor een attest van verlies
  • ga naar de invoerder/constructeur voor een duplicaat
 2. Ga naar een Bpost-kantoor met uw gelijkvormigheidsattest, attest van verlies of duplicaat.
  U krijgt een formulier ‘Aanvraag om inschrijving’.
 3. Ga met dit formulier naar uw verzekeringsadviseur.
  Hij zal de werkelijke inschrijving online invoeren bij DIV.
  Enkele dagen later ontvangt u uw nummerplaat en inschrijvingscertificaat via Bpost. Het certificaat bestaat uit 2 delen: één voor in het voertuig en één dat u thuis moet bewaren.
Verminderen

Let op!

​Bovenstaande procedure is de standaardprocedure. Hebt u een bromfiets of lichte vierwieler zonder documenten of goedkeuring, met een oldtimerplaat of die dateert van vóór 1975?
Dan moet u mogelijk een aparte procedure volgen. Lees op deze website (rubriek ‘Wegverkeer’) welke procedure voor u van toepassing is.

Verminderen

Hoeveel kost u dit?

​De totale kostprijs bedraagt 42 euro. Dit is de som van de normale kostprijs voor de inschrijving van 30 euro en de beheerkosten voor de pre-inschrijving door Bpost van 12 euro. Dit bedrag dient u rechtstreeks aan de postbode te betalen.

Verminderen