Maak de juiste keuze als u een nieuwe wagen koopt
Ontdek de bijbehorende producten

Maak de juiste keuze als u een nieuwe wagen koopt

Kijk, vergelijk en controleer

Wilt u een nieuwe auto kopen, stel dan een budget voorop en vraag verschillende offertes op. Onderhandel ook over de prijs. Hier vindt u nog heel wat bijkomende tips.

Welk type?

Bepaal eerst welk type auto u wilt kopen: een gezinswagen, een terreinwagen, een vrijetijdsauto met sportieve kenmerken, een klein autootje voor zoon of dochter,… Houd ook rekening met de trajecten die u aflegt. Voor korte verplaatsingen in de stad hebt u een minder krachtige motor nodig dan voor verre ritten. Dit criterium bepaalt ook of u best af bent met een diesel-, benzine-, LPG- of elektrische auto.

Leg het budget vast dat u maximaal aan uw auto wilt spenderen. Houd daarbij niet alleen rekening met de aankoopprijs, maar ook met de eenmalige belasting op inverkeerstelling (BIV), de jaarlijkse verkeersbelasting, het verbruik van uw auto, het onderhoud en de verzekeringen. Naast de verplichte BA verzekering geniet u extra bescherming voor uzelf, uw passagiers en uw auto, via: 

Kleine omnium​​Bescherming van uw auto​
Grote omnium​Bescherming van uw auto​
Bestuurdersverzekering​Bescherming van de bestuurder​
Rechtsbijstandsverzekering​Juridische bijstand​
Globale verkeersongevallenverzekering​Bescherming van uw passagiers​
Bijstandsverzekering​Bijstand aan uw voertuig en aan uw passagiers​

Vervolgens kunt u bij verschillende merken op zoek naar modellen die aan uw wensen beantwoorden. Maak een shortlist van de automodellen waarover u meer informatie wilt. Neem ook al eens een kijkje in automagazines, op blogs en websites, zoals www.autogids.be. Daar vindt u ook de ervaringen van andere bestuurders. 

Verminderen

Eerste bezoek aan een dealer

Ga langs bij een dealer van de modellen die uw voorkeur wegdragen. Hij zal u uitleg geven over de auto en kan u meteen ook een richtprijs voorstellen. Ga nooit in op het eerste prijsvoorstel van de autohandelaar, maar vraag ook bij zijn collega van hetzelfde merk een offerte aan. En vergelijk deze natuurlijk ook met die van andere merken.
Verminderen

Opties

Om de correcte prijs te kennen, moet u beslissen welke opties u wenst. Bepaalde modellen bieden standaard al een aantal troeven, bij andere modellen zijn die optioneel. Bepaal op voorhand welke opties u leuk vindt of nodig hebt, zodat u zich niet laat verleiden door opties die voor u overbodig zijn.
Verminderen

Korting

Zowat elke autodealer geeft een bepaalde korting. Zorg ervoor dat u de offerte steeds op papier meekrijgt. Dat document kan u tonen in uw onderhandeling met andere handelaars.
Verminderen

Geen haast

Geef de verkoper nooit de indruk dat u snel een nieuwe wagen wilt kopen. Zeg dat u rustig uw tijd zult nemen om de verschillende voorstellen te vergelijken.
Verminderen

Opnieuw onderhandelen

Hebt u een prijsvoorstel gekregen en weet u welke auto u zou willen, ga dan opnieuw met de dealer onderhandelen over de prijs. Vraag ook eens naar de kosten van verbruik en onderhoud. En ga na hoe vaak de auto in onderhoud moet. Soms krijgt u bepaalde extraatjes aangeboden, zoals vloermatten of een autoradio. Maar vraag u steeds af of die extraatjes voor u wel nuttig zijn.

Verminderen

Aankoop

Hebt u een beslissing genomen, dan ondertekent u de verkoopovereenkomst. Laat daarin zeker een leveringstermijn opnemen en een sanctie voor als deze termijn niet gerespecteerd wordt.
 
Proficiat met uw nieuwe auto!
Verminderen