Welke autopapieren moeten steeds in uw wagen liggen?
Ontdek de bijbehorende producten

Welke autopapieren moeten steeds in uw wagen liggen?

Bekijk hier het overzicht

Als u met uw auto op pad bent, moet u een aantal documenten bij u hebben. Sommige zijn verplicht, andere niet. Een overzicht.

​Er zijn drie verschillende soorten documenten. Er zijn documenten die:

 • verbonden zijn aan uw wagen, dit zijn de boorddocumenten;
 • verbonden zijn aan u als persoon;
 • niet verplicht zijn, maar toch heel nuttig kunnen zijn.
Verminderen

1. De boorddocumenten

​Deze documenten moeten verplicht aanwezig zijn in uw wagen:

 • Inschrijvingsbewijs
  Dit document is als het ware de identiteitskaart van uw auto. U ontvangt dit inschrijvingsbewijs bij de inschrijving van uw auto bij de DIV (de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen). Sinds 1 september 2013 heeft de DIV een nieuw geel inschrijvingsbewijs in twee delen ingevoerd. Het eerste deel van het document moet altijd aan boord van het voertuig blijven, het tweede deel moet u thuis bewaren. U moet bij de autokeuring enkel het eerste stuk voorleggen.
  Bij de verkoop van een voertuig moet u de twee delen tegelijkertijd voorleggen bij aanvang van de tweedehandskeuring.

 • Gelijkvormigheidsattest
  Dit krijgt u bij de aankoop van uw auto van de constructeur of de officiële verdeler.

 • Groene kaart
  Dit is uw verzekeringsattest. Het is geldig in heel wat Europese landen. Rijdt u naar een verre bestemming, check dan eerst bij uw verzekeraar of uw BA-verzekering ook in dat land automatisch geldt.

 • Keuringsbewijs
  Als uw wagen minstens vier jaar oud is, dan moet u een geldig keuringsbewijs hebben. Hier leest u waar en wanneer u moet langsgaan bij een autokeuringscentrum.
Verminderen

2. Uw persoonlijke documenten als u met de wagen rijdt

 • Identiteitskaart
  Deze moet u steeds op zak hebben.

 • Rijbewijs
  Ook uw rijbewijs kan in bepaalde landen niet geldig zijn. Gaat u op vakantie naar een exotische bestemming en wilt u daar een auto huren, controleer dan eerst of uw Belgisch rijbewijs daar erkend wordt.
  Opgelet: houd uw rijbewijs steeds bij u. Laat het niet rondslingeren in uw auto.
Verminderen

3. Andere nuttige documenten voor in uw wagen

 • ​De gegevens van uw bijstandsverzekeraar
  Indien u een bijstandsverzekering met pechverhelping hebt, zorg er dan voor dat u het telefoonnummer en uw polisnummer bij de hand hebt.

 • Een blanco Europees aanrijdingsformulier
  Als u als automobilist betrokken bent bij een verkeersongeval, dan moet u het Europese aanrijdingsformulier invullen. Het is belangrijk dat u dit grondig en correct doet, want het document helpt de verzekeraars de schade snel te regelen. Volg deze instructies.
Verminderen

Opgelet

​U moet de originele autopapieren in uw auto liggen hebben, kopieën volstaan niet. Wel is het verstandig om van al deze documenten thuis een kopie te bewaren. Haal uw boorddocumenten uit uw auto als u voor langere tijd weg bent. Het is een van de tips om een inbraak in uw auto te voorkomen.

Verminderen