inschrijving nummerplaat div nieuwe auto
Ontdek de bijbehorende producten

Hoe schrijf ik mijn nieuwe auto in en ontvang ik mijn nummerplaat?

​U hebt net een auto gekocht en wilt die uiteraard zo snel mogelijk uitproberen. Maar voor u ermee de baan op mag, moet u eerst nog uw wagen inschrijven en een nummerplaat aanvragen. Maar hoe moet dit nu juist?

​U mag slechts een voertuig in het verkeer brengen als u dit voertuig inschrijft en als het de nummerplaat (ook ‘kentekenplaat’ genoemd) draagt die bij deze inschrijving wordt toegekend.
Deze inschrijving geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor aanhangwagens waarvan de toelaatbare maximummassa meer bedraagt dan 750 kg.
U moet ook bromfietsen en lichte vierwielers inschrijven en voorzien van een nummerplaat.

​De Directie voor Inschrijvingen van Voertuigen, door iedereen beter gekend als de “DIV”, houdt een repertorium bij van alle voertuigen die in België ingeschreven zijn.
U schrijft uw voertuig in bij de DIV via een speciaal (roze) formulier “Aanvraag tot inschrijving”. Door deze inschrijving krijgt u van de DIV een nummerplaat en een inschrijvingsbewijs (ook wel ‘kentekenbewijs’ genoemd).

Verminderen

Hoe ontvang ik een formulier “Aanvraag om inschrijving”?

  • Voor een nieuw voertuig: de firma die het voertuig levert (uw autodealer of garagist) bezorgt u dit (roze) formulier;
  • Voor een tweedehandsauto: de verkoper ontvangt een formulier bij de keuring voor verkoop van zijn voertuig (dit is 2 maanden geldig). Dit formulier is bestemd voor de koper;
  • Voor een tweedehandsmotorfiets (die reeds ingeschreven is): uw verzekeraar bezorgt u dit formulier (het inschrijvingsbewijs van de vorige eigenaar moet toegevoegd worden en indien mogelijk ook een kopie van het gelijkvormigheidsattest);
Verminderen

Hoe dien ik mijn ingevuld aanvraagformulier in bij de DIV?

​Het formulier “Aanvraag om inschrijving” moet door uw verzekeraar van het betrokken voertuig online ingediend te worden bij de DIV (via hun speciale webtoepassing). Uw verzekeringstussenpersoon zal hiervoor graag het nodige doen. U bewaart het originele en ondertekende formulier nog gedurende 6 maanden.
Hebt u al een nummerplaat van het Europese model? Dan hebt u enkel een nieuw inschrijvingsbewijs nodig. Uw verzekeraar zal dan ook op het formulier aanduiden dat u al over een Europese nummerplaat beschikt.

Verminderen

Hoe ontvang ik mijn nieuwe nummerplaat en inschrijvingsbewijs en wat moet ik ermee doen?

​U ontvangt de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs met de post thuis (tenzij u een ander adres hebt opgegeven).
Voor een nieuwe plaat moet u wel eerst 30 euro betalen aan de postbode. Als u enkel een inschrijvingsbewijs nodig hebt, is dit 26 euro.
Daarna brengt u uw nummerplaat achteraan op uw voertuig aan. Vergeet niet dat u vooraan een reproductie van uw nieuwe nummerplaat moet bevestigen.
U ontvangt het nieuwe inschrijvingsbewijs in tweevoud. Daarvan bewaart u één exemplaar thuis, het tweede moet zich in de wagen bevinden.

Verminderen