tweedehandsauto kopen 5 tips
Ontdek de bijbehorende producten

Waarop letten bij de aankoop van uw tweedehandsauto?

Wij maken u wegwijs

​Overweegt u om een tweedehandsauto te kopen? Lees dan onze tips en u kunt op beide oren slapen.

Is de prijs marktconform?

​Controleer of de prijs die de verkoper vraagt correct is. U kunt daarvoor terecht op verschillende gespecialiseerde autoblogs, magazines of websites zoals www.autogids.be . Als u de wagen van een particulier koopt, vraag dan ook om de originele aankoopfactuur te mogen zien. Hou bij de beoordeling van de prijs onder andere rekening met mogelijke schade aan het koetswerk, de staat van het interieur en de kilometerstand. U kijkt ook best na of de deuren en de uitlaat geen roestvlekken vertonen. Sluiten alle portieren ook nog goed?
Verminderen

Van wie koopt u?

U kunt een wagen kopen van een professional of van een particulier. De professional zal wellicht een hogere prijs vragen, maar hij is wel verplicht om u minstens één jaar garantie te geven. U kiest zelf. Ga na of het om een betrouwbare verkoper gaat. Vraag een particulier om zijn identiteitskaart zodat u kunt controleren of hij wel degelijk de eigenaar van de auto is.
Verminderen

Maak een testrit

Maak altijd een testrit, ongeacht van wie u koopt. Rijd zeker enkele kilometers ver. Test daarbij de remmen en probeer alle versnellingen uit. Laat u vergezellen door iemand die iets van autotechniek afweet. Die kan ook eens onder de motorkap kijken.
Verminderen

Zijn alle boorddocumenten er?

​Controleer deze boordpapieren:

 • het onderhoudsboekje,
 • het inschrijvingsbewijs,
 • het keuringsbewijs: dit moet vergezeld zijn van een attest van de autokeuring dat maximaal twee maanden oud is,
 • de Car-Pass : dit verplichte, officiële document geeft u zekerheid over de kilometerhistoriek van de wagen,
 • het gelijkvormigheidsattest,
 • het tweedehandsrapport: dit document beschrijft de staat van de auto bij de laatste keuring.

Opgelet, u hebt van al deze documenten de originelen nodig, geen kopieën. Check ook of het chassisnummer op de wagen overeenstemt met het nummer dat vermeld is op de documenten.

Verminderen

Bekijk het verkoopcontract grondig vooraleer u tekent

Neem uw tijd om het verkoopcontract rustig door te lezen.

 • U koopt van een particulier:
  Dan betaalt u geen btw. Gebruik een modeldocument voor de verkoopovereenkomst zoals u er verschillende op het internet vindt. Als beide partijen akkoord zijn, zorg dan voor een ondertekend exemplaar voor uzelf en voor de verkoper.
 • U koopt van een professional:
  Dan krijgt u een factuur mee. U betaalt btw op het aankoopbedrag. Vraag of de verkoper de typeverkoopovereenkomst van Federauto, Touring of VAB gebruikt.
Verminderen

Vraag de verkoper alle sleutelsets van de wagen.

Verminderen