voornaamste gewone bestuurder
Ontdek de bijbehorende producten

Voornaamste of gewone bestuurder? Een groot verschil!

In de autoverzekering hoort u vaak spreken over de voornaamste bestuurder en de gewone bestuurder. Maar wat is nu juist het verschil tussen de twee? En wat is de impact op het contract?

​Eerst even een kort maar herkenbaar voorbeeld. U hebt – net als zoveel andere gezinnen - twee auto’s. Uw gezin bestaat uit 3 personen: uzelf, uw partner en uw zoon van 18 jaar die net zijn rijbewijs heeft. U gebruikt de eerste wagen alle dagen om naar uw werk te gaan. Uw zoon gebruikt hem af en toe in het weekend. De tweede wagen staat op naam van uw partner. Als uw zoon gaat voortstuderen, beslist u dat hij de tweede wagen mag gebruiken om voor zijn dagelijkse rit naar de universiteit. Wist u dat u dit gebruik door uw zoon van zowel het eerste als het tweede voertuig moet melden aan uw verzekeraar voor uw autoverzekering

Verminderen

Voornaamste bestuurder of gewone bestuurder? Bij AG Insurance is de definitie duidelijk

  • ​De voornaamste bestuurder is de persoon die het vaakst met het verzekerde voertuig rijdt. 
  • De gewone bestuurder is een persoon die wel regelmatig het verzekerde voertuig gebruikt, maar dus niet de voornaamste bestuurder is.

 

Opgelet: elke verzekeringsmaatschappij hanteert haar eigen criteria en definities. 

Keren we even terug naar ons voorbeeld. Voor de eerste wagen bent u de voornaamste bestuurder (u rijdt er immers het meest mee) en is uw zoon een gewone bestuurder. Voor de tweede auto was oorspronkelijk uw partner de voornaamste bestuurder, maar aangezien uw zoon die auto nu (dagelijks) zal gebruiken om naar de universiteit te gaan, wordt hij de voornaamste bestuurder. Uw partner wordt dan een gewone bestuurder.

Heel wat jonge bestuurders zijn de gewone of zelfs voornaamste bestuurders van een voertuig dat verzekerd is op naam van één van hun ouders. Toch is die informatie niet meegedeeld aan de verzekeringsmaatschappij. Dit kan gevolgen hebben.

Verminderen

Wat zijn de gevolgen?

Zowel bij de onderschrijving als in de loop van het contract moet u altijd alle informatie en wijzigingen, die een invloed kunnen hebben op de beoordeling van het risico, meedelen. Doet u dit, dan zal de verzekeringsmaatschappij de juiste premie bepalen en uw schade correct vergoeden. En dat is toch de bedoeling?

  • Als na een schadegeval duidelijk wordt dat de verzekeringsmaatschappij bewust foutieve informatie heeft gekregen bij de onderschrijving van het contract of tijdens de looptijd ervan, kan de verzekeraar weigeren tussen te komen in de waarborg materiële schade en verhaal uitoefenen voor de uitgaven in BA.
  • Bovendien zal het achteraf moeilijk zijn om een andere verzekeringsmaatschappij te vinden.
  • Als u een jonge bestuurder als gewone bestuurder aangeeft, zal uw premie lichtjes stijgen, maar dat is niets in vergelijking met de vergoedingen die u moet betalen bij een ongeval, als er verhaal wordt uitgeoefend en vooral in geval van lichamelijke schade.
  • Bovendien komen de jaren rijervaring die uw kind opdoet (ook als gewone bestuurder), later in aanmerking bij de berekening van zijn bonus-malus.
Verminderen