Winterbanden en uw autoverzekering
Ontdek de bijbehorende producten

Vijf goede redenen voor winterbanden

Uw winterbanden goed verzekerd

​Een Belgische winter is nat en soms ook behoorlijk koud. Op een glad wegdek verhogen winterbanden uw veiligheid. Maar de aankoop vraagt een investering. U kunt daarom uw winterbanden mee verzekeren.

Hebt u echt winterbanden nodig?

Winterbanden zijn in België niet verplicht. Maar zodra de temperatuur onder 7° duikt, bewijzen ze ook in ons land hun nut. Het rubber blijft soepel bij vrieskou. Daardoor houdt uw auto meer grip op de weg. Het profiel van de winterbanden voert bovendien beter regen- of sneeuwwater langs de zijkant af.
Verminderen

Winterbanden garanderen daardoor:

1. meer grip op besneeuwde wegen,
2. een betrouwbaarder gedrag in bochten,
3. een preciezere sturing,
4. een kortere remafstand,
5. een betere aanpassing aan slechte weersomstandigheden.
Verminderen

Winterbanden voor uw skivakantie

​Als u op skireis gaat met de auto, zijn winterbanden in onder meer deze landen verplicht:  

Duitsland ​​bij winterse omstandigheden​​
Frankrijk ​enkel verplicht bij specifiek verkeersbord
Italië ​in de Aosta-vallei (Noord-Italië) + bij verkeersbord​
Luxemburg ​bij winterse omstandigheden​
Oostenrijk ​bij winterse omstandighedenTussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden 
Zwitserland
 ​
Niet verplicht, maar u kun wel beboet worden als je auto verkeershinder veroorzaakt omdat hij niet uitgerust is om op een besneeuwde weg te rijden.
 

Bezoek de site ‘European Consumer Centres’. Je vindt er de lijst van alle Europese landen.

Verminderen

Winterbanden en uw aansprakelijkheid

De belangrijkste reden om winterbanden te plaatsen, is uw veiligheid. Hier vindt u meer tips om veilig te rijden bij slecht weer. Bovendien verplichten sommige landen het gebruik van winterbanden onder bepaalde (winterse) omstandigheden. Het rijden zonder winterbanden heeft echter geen invloed op de tussenkomst van AG Insurance. Uw BA auto vergoedt sowieso schade die u aan derden veroorzaakt.

In de landen waar winterbanden verplicht zijn, kan de rechter u aansprakelijk stellen voor een ongeval als dat te wijten was aan het rijden zonder winterbanden. Deze beslissing kan een invloed hebben op uw bonus-malus. Bovendien wordt uw eigen schade aan uw auto niet vergoed als u geen omniumverzekering hebt.

Verminderen

Winterbanden en uw verzekering: tips

Een set winterbanden kost tussen 200 en 1 000 euro, is specifiek afgestemd op uw wagen en past zelden op een andere auto. Als uw auto gestolen wordt of totaal verlies lijdt, zijn uw winterbanden niets meer waard. U kunt echter bij AG Insurance uw winterbanden mee verzekeren via een aanvulling op  de (gedeeltelijke) omnium  voor uw nieuwe auto of voor uw tweedehandswagen. Zo krijgt u uw banden en hun velgen tot vier jaar na de aankoop terugbetaald, zelfs als ze niet op uw auto gemonteerd waren. U kunt rekenen op een vergoeding tot 1 000 euro per set in geval van totaal verlies of diefstal van uw wagen.
Verminderen