Fietsvergoeding
Geef uw mening : 
 
( 1 stem )
Ontdek de bijbehorende producten

Fietsvergoeding: wat is de maximale vrijstelling van belastingen?

Lees er hier alles over.

​De fietsvergoeding is bedoeld voor werknemers die hun fiets gebruiken voor het woon-werkverkeer. Tot een bepaald bedrag is de fietsvergoeding vrijgesteld van belastingen. De overheid wil zo werknemers stimuleren om de auto thuis te laten.
Zelfs als een werknemer de fiets combineert met het openbaar vervoer om naar het werk te gaan, kan hij genieten van een fietsvergoeding.

Werkgevers zijn niet verplicht om hun werknemers een fietsvergoeding uit te keren. De maximaal vrijgestelde fietsvergoeding bedraagt 0,24 euro per kilometer. Dit bedrag kan jaarlijks geïndexeerd worden.

Verminderen

Welke fietsen komen in aanmerking?

  • De gewone fiets
  • De fiets met elektrische trapondersteuning tot 25 km/u
  • De speed pedelec (de snelle elektrische fiets met trapondersteuning tot 45 km/u)
Verminderen

Voordelen voor de werkgever

  • Parkeerplaatsen voor fietsen vragen veel minder ruimte.
  • Investeringen in infrastructuur voor fietsen en fietsaccessoires mogen voor 120 % als bedrijfskost ingebracht worden.
  • Werknemers die vaak de fiets nemen, zijn gemiddeld één dag per jaar minder afwezig door ziekte.
Verminderen

Fiscale voordelen

  • De werkgever kan het bedrag van de fietsvergoeding (tot 0,24 euro per km) inbrengen als bedrijfskost. Hierop betaalt hij geen sociale bijdragen.
  • De werknemer betaalt geen belastingen op de fietsvergoeding, als die maximaal 0,24 euro per kilometer bedraagt. Krijgt u dus maximaal 0,24 euro per kilometer, dan hoeft u deze fietsvergoeding niet aan te geven in uw belastingaangifte. Ligt de fietsvergoeding hoger, dan wordt het gedeelte boven 0,24 euro per km belast als loon.
Verminderen

Berekenen

Laten we een voorbeeld nemen. U fietst elke dag 10 kilometer naar het station om daar de trein te nemen naar uw werk. Dagelijks legt u dus 20 kilometer af met de fiets. Als uw werkgever u 0,24 euro per kilometer vergoedt, dan tikt het bedrag snel aan:

0,24 €/km (vergoeding) x 10 km (fietsafstand) x 2 (heen-en-terug) x 215 (werkdagen in een jaar) = 1032 euro waarop u geen belastingen betaalt.

Verminderen

Zorg voor een goede bescherming

Als u regelmatig fietst, is een goede bescherming en verzekering een must. AG biedt u daarom Top Fiets aan. Dit verzekering beschermt uw fiets en toebehoren (zoals uw helm, het kinderzitje, de fiets-gps, …) tegen diefstal, materiële schade en ongevallen en u geniet van bijstand. 

Verminderen
In ons magazine