Ontdek de bijbehorende producten

Wat verandert er voor wie met pensioen gaat?

De impact van het nieuwe regeerakkoord

​Het regeerakkoord bevat veel nieuwigheden over de pensioenregeling. Ze zijn nog niet definitief, maar voor gepensioneerden zal er bijna niets veranderen. U mag alleen wat meer bijverdienen dan vroeger. Als u binnenkort met pensioen gaat, hebben de nieuwe maatregelen wel een impact. Een overzicht in vier pertinente vragen.

Kan ik pas op mijn 67e op pensioen?

De wettelijke pensioenleeftijd ligt nog altijd op 65 jaar. Er zijn plannen om die op te trekken naar 67 jaar, maar zo ver is het nu nog niet.
Bent u vóór 1960 geboren, dan blijft de wettelijke pensioenleeftijd sowieso op 65.
Verminderen

Kan ik nog bijverdienen als gepensioneerde?

Goed nieuws!  Sinds begin 2015 kunt u na uw pensioen onbeperkt bijverdienen zonder pensioenrechten te verliezen, als u:

  • 65-plusser bent of,
  • een loopbaan van minstens 45 jaar achter de rug hebt.

 

Ook in andere gevallen kunt u als gepensioneerde bijverdienen, maar dan gelden een aantal beperkingen.

Verminderen

Heb ik nog recht op een pensioenbonus?

De pensioenbonus was een extraatje voor wie aan de slag bleef na zijn of haar (vervroegde) pensioenleeftijd. De regering heeft besloten om die pensioenbonus af te schaffen. Wie hem vóór 1 januari 2015 nog niet genoot, heeft er ook in de toekomst geen recht meer op.
Verminderen

Wanneer heb ik recht op een overlevingspensioen?

Eerst even dit: genoot u al een overlevingspensioen vóór 1 januari 2015, dan verandert er niets. Maar als uw partner na die datum gestorven is of sterft, dan gelden er strengere voorwaarden voor het overlevingspensioen.

Concreet gaat de leeftijdsgrens omhoog. Tot vorig jaar moest u minstens 45 jaar oud zijn om een overlevingspensioen te kunnen genieten. Vanaf 2016 komen daar elk jaar zes maanden bij, om in 2025 uit te komen op een minimumleeftijd van 50 jaar. Ook daarna gaat de leeftijdsgrens mogelijk nog verder omhoog.

Er komt wel een overgangsregeling. Wie onder de leeftijdsgrens zit, krijgt nog wel een uitkering, maar die is beperkt in de tijd. U zult ze maximaal 12 maanden kunnen genieten, of 24 maanden als er een kind ten laste is. Deze uitkering mag u cumuleren met een eigen beroepsinkomen of een sociale uitkering.


TIP: blijft u nog een tijdje aan de slag, maar spaart u wel al volop voor uw pensioen? Lees dan hier wat er voor u verandert. Ook de regering-Di Rupo voerde al pensioenhervormingen door. U vindt ze hier.
Verminderen