Pensioen- en langetermijnsparen premie in 1 keer?
Ontdek de bijbehorende producten

Kan ik mijn premie voor pensioensparen en langetermijnsparen in 1 keer storten op het einde van het jaar?

​Dat kan, maar hoe eerder u de premie stort, hoe langer die rendement kan opbrengen.

​De premie voor uw pensioensparen of langetermijnsparen kunt u gespreid over het jaar of in één keer betalen. Of u de premie nu stort op 1 januari of op 31 december, hij zal u het volgende jaar 25 % of 30 % fiscaal voordeel opleveren volgens het bedrag dat u wenst te sparen. Voor het inkomstenjaar 2018 bedraagt het fiscale grensbedrag in pensioensparen 960 euro (belastingvermindering van 30 %) of 1230 euro (belastingvermindering van 25 %), in het langetermijnsparen is dat 2310 euro.

Fiscaal gezien maakt het dus niet uit wanneer u uw premie betaalt en veel mensen hebben dan ook de neiging om dat pas op het einde het jaar te doen. Toch is er zeker iets voor te vinden om al vroeger in het jaar uw premie te betalen. Want als u in januari stort bijvoorbeeld, levert uw nettopremie (exclusief taks en instapkosten) nagenoeg een jaar langer rendement op.
Verminderen

Voorbeeld*

​Marc start op zijn 34e met pensioensparen. Hij stort elk jaar, tot zijn 64e, 940 euro. De rentevoet bedraagt vandaag 0,75%.
Gesteld dat de rentevoet tot op de einddatum hetzelfde blijft, dan bedraagt het eindbedrag (kosten en taksen inbegrepen):

  • 30.774,53 euro als de stortingen telkens op 1 januari gebeurden;
  • 30.545,44 euro als de stortingen telkens op 31 december gebeurden.


Een eventuele winstdeling kan de opbrengst nog verhogen.

*fictief voorbeeld dat uitsluitend dient om het mechanisme te illustreren en dat geen enkele garantie of indicatie van de uitkering biedt.

Verminderen

Fiscale optimalisatie

​Als u dat wilt, kan uw verzekeraar of uw tussenpersoon u net voor het einde van elk jaar melden hoeveel u nog moet bijstorten om voor dat jaar het belastingvoordeel optimaal te benutten. U kunt ook uw domiciliëring zo regelen dat u met uw premiebetalingen doorheen het jaar dat fiscale maximum zeker haalt.
Verminderen