Pensioenpijlers
Ontdek de bijbehorende producten

Pensioenpijlers alle 4 uitgelegd

De vier pensioenpijlers

​U kunt uw pensioen bouwen op vier pijlers, de zogenoemde pensioenpijlers. Zij vormen de basis van het Belgische pensioenlandschap, maar wat hebben ze voor u concreet in petto?

Eerste pijler

De eerste pensioenpijler is het wettelijk pensioen. Dit pensioen hangt af van uw loon, het aantal jaren dat u gewerkt hebt en het statuut dat u had: werknemer, zelfstandige of ambtenaar. Een gemengd pensioen is uiteraard ook mogelijk als u tijdens uw loopbaan verschillende statuten gecombineerd hebt.

​U krijgt uw pensioen vanaf de wettelijke pensioenleeftijd en die ligt op 65 jaar (volgens de wetgeving momenteel in voege). In uitzonderlijke gevallen kunt u vervroegd met pensioen gaan. ​

Uw wettelijk pensioen alleen zal niet volstaan om uw huidige levensstandaard te behouden als u met pensioen bent. Daarom is het belangrijk om ook zelf voor uw pensioen te sparen. En dit kan via de volgende drie pijlers.

Réduire

Tweede pijler (groepsverzekering, VAPZ, ...)

​In de tweede pijler bouwt u aanvullend pensioen op:

  • via uw werkgever: dat gebeurt via een groepsverzekering, een pensioenfonds of een sectorpensioen.
    Doorgaans betaalt u zelf een deel van de premies, uw werkgever het andere deel.
  • zelf als zelfstandige: dat gebeurt via een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) en een individuele pensioentoezegging (IPT) als u een vennootschap hebt.
    Als zelfstandige is sparen voor uw pensioen zo mogelijk nog belangrijker omdat uw wettelijk pensioen lager uitvalt.
    Consulteer voor meer informatie het gedeelte Professionelen & KMO op onze site.
U ontvangt uw aanvullend pensioen op de wettelijke pensioenleeftijd. U kunt kiezen om het in één keer (kapitaal) of verspreid per maand (rente) te ontvangen.
Réduire

Derde pijler

In de derde pijler bouwt u zelf op een fiscaal voordelige manier een aanvullend pensioen op. Dat gebeurt via het pensioensparen en/of het langetermijnsparen.

  • Pensioensparen : dit jaar kunt u tot 1.020 euro aan premies storten en een fiscaal voordeel van 30 % genieten, ofwel kiezen om meer dan 1.020 euro en dus tot 1.310 euro te storten en een fiscaal voordeel van 25 % genieten.
  • Langetermijnsparen : het bedrag dat u fiscaal voordelig kunt sparen, hangt af van uw netto belastbaar beroepsinkomen. Voor dit jaar bedraagt het maximum 2.450 euro. Dat levert u een fiscaal voordeel op van maximaal 735 euro.
Réduire

Vierde pijler

In de vierde pijler spaart u zonder fiscaal voordeel. Dat kan via spaarrekeningen, beleggingsfondsen, verzekeringsproducten of andere oplossingen. Ook vastgoed is een mogelijkheid.
 
Réduire