De kosten van tak 23
Ontdek de bijbehorende producten

De kosten van tak 23

Vergelijk de financiële infofiches

​Aan een tak 23-levensverzekering kunnen kosten verbonden zijn. Die hebben een impact op het rendement van uw belegging. Informeer u daarom goed en vergelijk via de financiële infofiches. Anderzijds betaalt u op de opbrengst van een tak 23-verzekering meestal geen roerende voorheffing en geeft deze formule u uitzicht op een potentieel hoger rendement.

​De meest voorkomende kosten van een tak 23-levensverzekering zijn:

  • de instapkosten die u bij de start van uw contract betaalt als percentage van de premie. Dit bedrag gaat meestal deels naar de verzekeraar en deels naar de tussenpersoon die u de tak 23-verzekering verkoopt.
  • de premietaks van 2 % die u betaalt op elke storting en die de verzekeraar rechtstreeks doorstort aan de overheid.
  • de beheerskosten die afhankelijk zijn van de fondsen waarin uw tak 23-product belegt. Ze worden automatisch verrekend in de eenheidswaarde van die fondsen.
  • de uitstapkosten die u betaalt als u (vervroegd) uitstapt of een deel van uw belegging opvraagt. Meestal bedragen de uitstapkosten een bepaald percentage van het opgevraagde kapitaal. Hoe vroeger u uitstapt, hoe hoger de afkoopvergoeding kan zijn.
  • de kosten voor beschermingsmechanismen die u eventueel betaalt voor ingebouwde systemen die uw winst beschermen en/of eventueel verlies beperken

 

U vindt een overzicht van de kosten op de financiële informatiefiche van uw tak 23-levensverzekering. U doet er goed aan om die fiche grondig te bekijken. Dat geldt overigens niet alleen voor een tak 23-verzekering, maar voor alle spaar- en beleggingsproducten waarin u geïnteresseerd zou zijn.

Verminderen

Geen roerende voorheffing

​Naast het feit dat u met een tak 23-belegging kunt mikken op een potentieel hoger rendement, biedt de formule nog een ander voordeel. U betaalt geen roerende voorheffing op de meerwaarde op einddatum, noch bij een ‘vervroegde’ uitstap (d.w.z. wanneer uw contract nog geen 8 jaar en 1 maand heeft gelopen). Enkel als u kiest voor een tak 23-formule met een gegarandeerd minimumrendement én indien u uw meerwaarde wilt verzilveren vooraleer uw contract 8 jaar en 1 maand heeft gelopen, zal er op de meerwaarde roerende voorheffing verschuldigd zijn.


 

Dat is een grote troef van tak 23. Zie daarvoor Wat is het verschil tussen tak 23 en een beleggingsfonds van een bank? Bron:
Wikifin

Verminderen