De verdere behandeling van brandwonden hangt af van de ernst van de kwetsuur: de diepte en de grootte van de brandwond, de plek op het lichaam waar ze zich bevindt en de leeftijd van het slachtoffer. De medische wereld heeft het over 1e, 2e en 3e graads brandwonden. Je kan de brandwonden graad herkennen aan deze symptomen:
Brandwond 1e graads
Een 1e graads brandwonde is de huid rood en droog, maar is de huidstructuur nog intact. Er ontstaan geen blaren. Zo'n wonde doet behoorlijk pijn, vergelijkbaar met een stevige zonnebrand.
1e graads brandwonden kan je thuis zelf behandelen door er meerdere keren per dag een dunne laag hydraterende zalf of crème aan te smeren tot de roodheid verdwijnt. Een geschikte zalf voor brandwonden is bijvoorbeeld Flamigel®, maar ook Eucerine® helpt om de pijn te verlichten en de huid te herstellen. Vraag advies aan je apotheker. Eventueel kan je de brandwonde bedekken met een kompres.
Brandwonde 2e graads
Ziet de huid roze-rood met blaren en voelt hij heel pijnlijk aan, dan is er sprake van een oppervlakkige tweedegraads brandwonde. Detecteer je op de matte rode huid ook bleke of witte gebieden dan heeft het slachtoffer een diepe tweedegraads brandwond opgelopen.
Ook oppervlakkige tweedegraads brandwonden kan je eventueel zelf behandelen als ze kleiner zijn dan een muntstuk van 2 euro. Met dezelfde zalf of crème voor brandwonden die je gebruikt bij een 1e graads brandletsel herstelt de huid en verzacht de jeuk van de brandwonde.
Is de wonde groter of verschijnen er blaren op, dan ga je toch beter even langs bij de huisarts. Hij zal je zeker de brandwonden zalf Flammazine® aanraden. Eventueel zal hij ook de blaar op de brandwond doorprikken en het vocht verwijderen. Hij verwijdert ook steeds de dode huid rond de wond want die vormt een bron van infectie.
Opgelet: respecteer bij het verzorgen van brandwonden een heel strikte handhygiëne. Was je handen grondig met zeep, droog ze af met een propere handdoek en desinfecteer ze.
Brandwonde 3e graads
Is de brandwonde wit of zwart van kleur en voelt het slachtoffer geen pijn, dan is de situatie zeer ernstig en zal de huid zich niet spontaan herstellen. Er is dan gespecialiseerde medische hulp nodig. Bel zo snel mogelijk de hulpdiensten terwijl je eerste hulp biedt.