branddeken
Ontdek de bijbehorende producten

Als de soep is aangebrand: gebruik een branddeken

Of je nu gewoon iets opwarmt of uitgebreid kokkerelt, iedereen staat wel eens (of vaak) achter het fornuis. Waar wordt gekookt, bestaat een risico op brand. Met een branddeken kun je kleine brandjes blussen. De soep is dan wel aangebrand, maar je huis gelu​​​kkig niet. ​

Goed gerief is het halve werk

​Haal een blusdeken in huis. Zo'n branddeken is speciaal ontworpen om kleine brandjes te blussen. Het zorgt er namelijk voor dat er geen verse zuurstof meer naar de brandhaard gaat. Een branddeken in huis hebben is niet verplicht, maar het is een goedkoop en efficiënt hebbeding dat levens kan redden.

Een branddeken kan je bijna overal kopen, zowel online als in doe-het-zelfwinkels en  huisraadwinkels. De prijs varieert, maar de goedkoopste dekens vind je al vanaf tien euro. Ze komen in verschillende afmetingen, kleuren en vormen. Maar ze zijn niet allemaal even efficiënt. Om zeker te zijn dat je een goed blusdeken in huis haalt, let je op de volgende elementen:

 • Een branddeken moet voldoen aan de Europese kwaliteitsnorm EN 1869:1997. Dit kan je gemakkelijk controleren. Op de verpakking van het branddeken moeten de contactgegevens van de fabrikant, het nummer EN 1869 en het jaar van deze Europese norm onuitwisbaar zijn aangebracht.
 • Het branddeken is minimum één meter op één meter.
 • Het heeft twee duidelijk zichtbare handgrepen.
Verminderen

Bezint eer ge begint

​Het is ook belangrijk dat je weet hoe je een branddeken moet gebruiken:

 • Je haalt het blusdeken uit de verpakking.
 • Draai het deken met de kant van de handgrepen naar je toe, de handgrepen zijn bovenaan het deken.
 • Neem de handgrepen vast en wikkel de bovenkant van het branddeken over je handen om ze te beschermen.
 • Houd het deken hoog voor je lichaam maar houd je gezichtsveld vrij zodat je kan zien waar je naartoe stapt.
 • Dek kordaat de vuurhaard af, maak geen bruuske bewegingen.
 • Zorg ervoor dat het brandende voorwerp helemaal bedekt is zodat het geen zuurstof meer krijgt.
 • Schakel de stroomtoevoer van het toestel uit.
 • Wacht om het deken te verwijderen en op te ruimen tot alle hitte verdwenen is.
 • Gooi het deken na gebruik weg, zelfs al zie je weinig gebruikssporen.

 

Je kunt een branddeken trouwens ook gebruiken als je kledij in brand staat: wikkel het dan om de plaats die brandt, om ook daar weer de zuurstoftoevoer af te sluiten.

Je zorgt er vanzelfsprekend voor dat je het blusdeken op een logische en gemakkelijk toegankelijke plaats bewaart.

Heb je geen branddeken in huis, probeer dan om het vuur te doven door een deksel over de vuurhaard te plaatsen.

Verminderen

Niet alle brandjes blussen met water!

​Kijk uit met olie. Blus nooit olie met water, want dat zorgt voor een steekvlam. Gebruik enkel een branddeken of een deksel. Heb je dit niet bij de hand, gebruik dan een uitgewrongen handdoek of dweil. Als je merkt dat die begint te drogen, dan leg je er meteen een tweede vochtige doek bovenop. En ook hier is het belangrijk dat je de energiebron van het toestel zo snel mogelijk uitschakelt.

Vervang het vet of de olie van de frietketel na tien keer gebruiken. Hoe vuiler de olie, hoe sneller ze ontvlamt: zuivere frituurolie ontvlamt bij ongeveer 320°, maar vervuilde olie al bij 230°. Als je weet dat we meestal op 180° bakken, merk je dat er nog maar 50° nodig is om de zelfontbrandingstemperatuur te bereiken.

Zet de dampkap uit. Een vlam onder je dampkap kan de vetten in de dampkapfilter doen ontvlammen. Het vuur verspreidt zich dan versneld door de luchtverplaatsing van de dampkap, met alle gevolgen vandien. Reinig ook regelmatig de filters van je afzuigsysteem om vetophoping te voorkomen.

Krijg je de brand niet onder controle, verlaat dan het huis, trek alle deuren achter je dicht en bel de brandweer op het nummer 112. Boven alles: blijf rustig.

Verminderen

Toch de hete kolen uit het vuur gehaald?

​Heb je je toch verbrand, koel de wonde dan af door ze gedurende twintig minuten te spoelen onder lauw stromend water. Lauw, niet koud, om onderkoeling te voorkomen.

Kleding rond de wonde probeer je best te verwijderen, maar als ze in de wonde ingebrand is, trek ze er dan zeker NIET uit.

Verminderen

Nog even in een notendop

 • ​Haal een kwaliteitsvol branddeken in huis.
 • Bewaar het op een logische, goed toegankelijke plaats.
 • Zorg dat je weet hoe je het correct gebruikt.
 • Gooi het deken weg na gebruik en vervang het door een nieuw.
 • Blus nooit olie met water.
Verminderen