Met kinderen moet je ogen in je rug hebben, wordt weleens gezegd. Inderdaad, ze gaan op ontdekking en ravotten erop los, maar zien nog geen gevaar. Thuis en op school gebeuren dan ook de meeste ongevallen. We kunnen natuurlijk niet elke buil en iedere schaafwonde voorkomen. De schade beperken is het beste wat we kunnen doen. En kinderen ruimte geven om gaandeweg zelf gevaarlijke situaties juist in te schatten.
Een peuter die thuis van zijn verzorgingskussen duikelt, een kind dat op de speelplaats van het klimrek valt of uw tiener die met een gehavende knie en kapotte fiets van school thuiskomt… Als (groot)ouder staat uw hart elke keer weer even stil.
U bent niet alleen: 1 gezin op 3 had de voorbije 3 jaar een ongeval met letsels. De meeste ongevallen met kinderen gebeuren gewoon thuis. Dikwijls gaat het om valongevallen, maar ook snijwonden, brandwonden en vergiftiging komen vaak voor. Jammer genoeg worden kinderen ook nog altijd het slachtoffer van verdrinking, verstikking en verkeersongevallen met zware en blijvende gevolgen.
De schoolomgeving en de weg van en naar school zijn goed voor 1 ongeval op 7. De meeste ongevallen doen zich voor in de lagere school en de speelplaats vormt met voorsprong de gevaarlijkste plek. Bij een ongeval op school lopen kinderen het vaakst breuken en kneuzingen op, maar ook hoofd- en brandwonden. De gevolgen zijn vooral medische kosten verbonden aan een hospitalisatie, bezoek aan de dokter of spoeddienst (30%), maar ook schoolverlet gemiddeld voor 10 dagen (20%), blijvende letsels (16%) en psychologische problemen (15%).
Opgroeien gaat met vallen en opstaan, wordt wel eens gezegd. Pedagogen zijn het erover eens dat kinderen de kans moeten krijgen om te leren hoe ze risico's en gevaar goed kunnen inschatten. Spelenderwijs ontdekken ze bijvoorbeeld dat van een berg zand springen leuk kan zijn, maar ook fout kan uitdraaien. Of dat zand in hun mond niet zo lekker smaakt. Door die ervaring zullen ze wellicht twee keer nadenken voor ze opnieuw de waaghals uithangen. Dit soort leermomenten bereikt u niet door kinderen over te beschermen. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat wij als volwassenen de risico's met grote gevolgen wegnemen en ernstige ongevallen voorkomen.
Deze zaken kan u alvast doen om ernstige ongevallen met kinderen te voorkomen. Lees ook onze andere tips voor een veilig huis voor kinderen.
Als volwassene is het onze taak om voor onze kinderen een uitdagende maar veilige omgeving te creëren. Alle risico's uitsluiten is echter onmogelijk en voor de ontwikkeling van uw kind ook helemaal niet gewenst. Een bluts en een buil horen nu eenmaal bij opgroeien. Maar soms zijn de lichamelijke letsels jammer genoeg ernstiger.
De verzekering Top Ongevallen zorgt na de tussenkomst van het ziekenfonds voor de terugbetaling van een bezoek aan de dokter of spoeddienst en ook de factuur als uw kind na een ongeval een tijdje in het ziekenhuis moet blijven. Maar dat is niet alles! Top Ongevallen voorziet ook een dagvergoeding als uw kind niet naar school kan (tussenkomst in de kosten van opvang, inhalen van schoolachterstand of thuishulp) en een kapitaal in geval van blijvende invaliditeit of erger, een overlijden. En indien nodig ook psychologische bijstand. Met deze verzekering, en een gezonde portie voorzichtigheid, kan u uw kinderen naar hartenlust laten spelen en ontdekken.