Levensverzekering
Ontdek de bijbehorende producten

Levensverzekering, wat is dat?

En waarvoor kunt u ze gebruiken?

Een levensverzekering kan dienen om een aanvullend pensioen bijeen te sparen of om uw nabestaanden een kapitaal te bezorgen als u sterft. Maar u kunt een levensverzekering voor nog heel andere doelstellingen afsluiten. Hier vindt u de mogelijkheden op een rijtje.

Sparen voor uw toekomst

  • Pensioen
    Uw wettelijk pensioen zal niet volstaan om uw levensstandaard na uw pensionering te behouden . Uw wettelijke pensioenuitkering ligt immers een pak lager dan uw laatste loon. Conclusie: u moet zelf voor een aanvullend pensioenkapitaal zorgen. Dat kunt u perfect doen via een levensverzekering. U spaart niet alleen een appeltje voor de dorst bijeen, maar de premies bezorgen u ook nog een fiscaal voordeel! Hebt u alle fiscale aftrekmogelijkheden al benut, dan zijn er ook oplossingen om aan pensioenopbouw te doen zonder fiscaal voordeel.
  • Uw (klein)kinderen
    U kunt natuurlijk ook sparen voor uw (klein)kind, om hen een financieel duwtje in de rug te geven.
Verminderen

Beleggen

Wilt u een deel van uw spaargeld laten renderen, dan kunt u kiezen voor een levensverzekering. U hebt daarbij de keuze tussen meerdere beleggingsvormen:

  • een tak 21-levensverzekering of spaarverzekering  biedt u zowel kapitaalsgarantie als een gewaarborgd rendement, met mogelijk nog een jaarlijkse winstdeling.
  • een tak 21-levensverzekering met enkel kapitaalsgarantie biedt u enkel de garantie dat u uw inlegkapitaal (min de kosten en taksen) terugkrijgt.
  • een tak 23-levensverzekering: is gelinkt aan beleggingsfondsen. Bepaalde tak 23-levensverzekeringen bieden daardoor uitzicht op een potentieel hoger rendement.

Bent u eerder een voorzichtige belegger, dan kiest u beter voor de zekerheid van tak 21. Bent u bereid om wat meer risico te nemen, dan belegt u meer in tak 23.

Verminderen

Bescherming tegen de financiële gevolgen van een overlijden

Als (één van) de kostwinner(s) in een gezin plots overlijdt, dan loeren financiële problemen om de hoek. De vaste kosten blijven immers, terwijl de inkomsten dalen. Via een  levensverzekering kunt u een kapitaal laten uitkeren als de verzekerde overlijdt. Zo beschermt u zichzelf of uw nabestaanden tegen een financiële kater.

Een specifiek voorbeeld van zo’n verzekering is een schuldsaldoverzekering. Als u overlijdt, wordt uw krediet (gedeeltelijk) verder afgelost door de schuldsaldoverzekering.
Verminderen

Vermogensplanning

U kunt een levensverzekering ten slotte ook gebruiken om een kapitaal na te laten aan anderen. Dat kan eenvoudig door de persoon in kwestie als begunstigde bij overlijden aan te duiden. Of het kan geoptimaliseerd, bijvoorbeeld met constructies in het kader van een handgift. Zo vermijdt u dat uw nabestaanden successierechten moeten betalen. Vraag deskundig advies, zodat u de formule kiest die het best bij uw wensen past.
Verminderen